Vzniká v rostlinách jako barvivo karoten. Zdrojem je zelená a žlutá zelenina, játra, máslo, mléčné výrobky, vaječný žloutek.
Proč je důležitýVitamín A je potřebný pro správný vývoj kostí a zubů. Jedná se o antioxidant, který posiluje imunitu a pomáhá dodávat ostatní životně důležité látky do buněk.
NedostatekMírný nedostatek způsobuje rohovatění a odlupování kůže, těžký nedostatek potom poškozuje zrak. Může také způsobovat chudokrevnost a narušený vývin kostí.
Doporučená dávkaDoporučené dávky jsou okolo 1 000 mezinárodních jednotek denně (značka I.U. na zahraničních výrobcích nebo M.J. na českých). Toxické mohou být dávky nad 15 000 I.U. denně.
Vitamíny pro zdraví – vitamín B1 (thiamin) ZdrojNejvýznamnějším zdrojem jsou celozrnné obiloviny, malé množství je ve vepřovém mase.
Proč je důležitýVitamín B1 je důležitý pro přeměnu sacharidů z potravy v energii. Pomáhá také duševní pohodě, působí jako protistresový vitamín.
NedostatekPři nedostatku se objevuje především svalová slabost. Dále se může projevovat dráždivostí, depresí, úbytkem váhy.
Doporučená dávkaDoporučená dávka je 1 až 2 mg denně. Příjem alkoholu potřebu zvyšuje. Předávkování a toxicita nehrozí.
Vitamíny pro zdraví – vitamín B2 (riboflavin) ZdrojJe obsažen v zelené zelenině, ve žloutku, játrech, v mléčných výrobcích, celozrnném pečivu.
Proč je důležitýVitamín B2 je nezbytný pro tvorbu hormonu štítné žlázy, zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekcím a je důležitý pro prevenci šedého zákalu.
NedostatekOnemocnění s nedostatkem neznáme, pravděpodobně způsobuje zvýšenou mazivost pleti a bolavé koutky úst.
Doporučená dávkaDoporučená dávka je kolem 2 mg denně. Při zvýšeném příjmu sacharidů se jeho potřeba zvyšuje. Předávkování nehrozí.
Vitamíny pro zdraví – vitamín B5 (niacin) ZdrojZdrojem jsou především kvasnice, libová masa, drůbež.
Proč je důležitýJe nezbytný pro správné fungování metabolismu – účastní se při základní přeměně cukrů, tuků a dalších látek.
Nedostatek
Mírný nedostatek způsobuje problémy s pletí, vyčerpanost, nespavost a zesláblost.
Doporučená dávka
Doporučená dávka je 20 až 30 mg denně. Nadměrné dávky okolo 1 000 mg denně mohou způsobovat průjmy a poškození jater.
Vitamíny pro zdraví – vitamín B6 (pyridoxin)
Zdroj
Nejlepším zdrojem je maso, ryby a drůbež, ale je obsažen prakticky v každé potravině.
Proč je důležitýJe nezbytný především pro správný a zdravý růst vlasů.
NedostatekZpůsobuje poškození pleti, snížení obranyschopnosti organismu a deprese.
Doporučená dávka
Nutná dávka je okolo 2 mg denně. Užívání hormonální antikoncepce zvyšuje spotřebu vitamínu B6 na 10 mg denně. Vysoké dávky nejsou nebezpečné, dokonce urychlují ozdravující procesy u některých nemocí.
Vitamíny pro zdraví – vitamín B12 (kobalamin)
Zdroj
Zdrojem vitamínu B12 jsou všechny druhy masa a játra.
Proč je důležitýVitamín B12 je důležitou součástí krevního barviva. Jeho nedostatek způsobuje pigmentové skvrny. Dále je nezbytný pro správnou činnost nervového systému.
NedostatekNedostatek způsobuje různé neurologické poruchy, sníženou citlivost, slabost, poruchy mozkové funkce a chudokrevnost. Vegetariánská dieta deficit zvyšuje.
Doporučená dávkaDenní dávka je kolem 20 mg denně. Předávkování nehrozí.
Vitamíny pro zdraví – vitamín C (kyselina askorbová) ZdrojNejlepším zdrojem je ovoce a zelenina.
Proč je důležitýVitamín C je antioxidantem, je nezbytný pro správnou funkci všech buněk lidského těla. Ovlivňuje tvorbu hormonů v nadledvinách a hypofýze, podílí se na odbourávání cholesterolu v játrech, chrání proti stresu. Je pomocníkem při hojení ran a pomáhá chránit organismus proti virovým onemocněním.
NedostatekNedostatek způsobuje sklony k infekcím, k podrážděnosti, k únavě. Projevuje se sníženou výkonností a tendencí ke krvácení.
Doporučená dávkaMinimální denní dávka je asi 100 mg denně. Nadměrný přísun vitamínu C způsobuje zvýšenou hladinu kyseliny močové a sníženou hladinu cukrů v krvi. Jeho spotřeba stoupá při kouření, infekci, při braní hormonální antikoncepce a v těhotenství.
Vitamíny pro zdraví – vitamín D ZdrojVzniká v kůži při dostatečném světle. Dalším zdrojem jsou mléčné výrobky, ryby a kvasnice.
Proč je důležitýUmožňuje vstřebávání vápníku – je důležitý v prevenci proti osteoporóze. Je nezbytný pro tvrdost kostí a zubů.
Nedostatek
Nedostatek způsobuje osteoporózu a špatné hojení zlomenin. Nadměrný nedostatek způsobuje křivici a měknutí kostí. Projevuje se únavou, podrážděností a sníženou odolností vůči infekčním chorobám.
Doporučená dávka
Doporučené dávky jsou okolo 600 I.U. denně. Toxické mohou být dávky nad 10 000 I.U. denně, pokud jsou užívány dlouhodobě.
Vitamíny pro zdraví – vitamín E
Zdroj
Zdrojem jsou především rostlinné oleje, ořechy a listová zelenina.
Proč je důležitýVitamín E patří mezi nejdůležitější antioxidanty. Chrání buňky a srdeční svalovinu před poškozením. Nachází se třeba v mirabelkách.
NedostatekNedostatek způsobuje podrážděnost, chudokrevnost a špatnou regeneraci. Při velkém nedostatku může být ohrožen růst a vývoj plodu.
Doporučené dávkováníDoporučená denní dávka se pohybuje kolem 10 mg. Vitamín E se nesmí užívat současně s železem, protože znemožňuje jeho využití.