Bazální metabolismus

Bázální metabolismus je energie, která je nutná pro základní životní pochody v organismu - ve spánku, za normální teploty a za úplného tělesného i duševního klidu. Je to tedy základní látková přeměna našeho těla. Více informací zde...

Dívka sedící na otepi slámy uprostřed pole s lesem v pozadí

S pojmem "bazální metabolismus" se setkáme v některých výživových doporučeních a u mnoha různých výpočtů optimálního příjmu energie. Pro zjištění základního příjmu energie nejen u programů kontroly redukce váhy je údaj bazálního metabolismu velmi důležitý.

Co je bazální metabolismus

Všichni potřebujeme pro naše fungování energii prakticky nepřetržitě. Pokud se nehýbeme „navíc“ běží takzvaný bazální metabolismus.

Bazální metabolismus zahrnuje dýchání, trávení a jiné nezbytně důležité životní fuknce a i ten je účinným motorkem pro spalování našich tukových zásob.

Bazální metabolismus - průměrná energetická spotřeba mužů a žen

Průměrná energetická spotřeba je pouze orientačně spočítána na 1700 kcal (7140 kJ) za 24 hodin u mužů. U žen pak na 1500 kcal (6300 kJ) – nižší hodnota je způsobena vyšším podílem tukové tkáně u žen, která má nižší energetickou spotřebu než svalová hmota. To znamená, že pokud si to přepočítáme, vyjdou nám průměrné hodnoty na kratší časovou jednotku - za minutu „nicnedělání“ spálíme přibližně 1 kilokalorii (4-5 kJ).

Faktory ovlivňující bazální metabolismus

Z celkové každodenní energetické bilance spotřebuje naše tělo nejvíce energie právě na bazální metabolismus. Samozřejmě nemůžeme žít pouze v podmínkách bazálního metabolismu. Jakákoli činnost navíc (jídlo, chůze, oblékání, sport, pracovní činnost apod.) zvyšuje výdej energie až o 20 %. Celková hodnota bazálního metabolismu je velmi individuální - výsledné číslo je ovlivněno věkem, tělesnou strukturou, pohlavím i výškou, případně anorexií, bulimií apod.
Energetický výdej je nejvyšší během dětství a dospívání, pak také v průběhu těhotenství a kojení.

S rostoucím věkem hodnota bazálního metabolismu klesá, což se u většiny z nás projevuje nechtěným přibýváním na váze – většina z nás si neuvědomí postupné snižování této hodnoty a při stejném kalorickém příjmu zákonitě dochází k ukládání přebytečné energie.

V tom jak pracuje náš bazální metabolismus hraje také výraznou roli psychika. Je dokázáno, že pokud náš organismus žije pod vlivem stresu, strachu a nepříjemných emocí, reaguje vylučováním hormonu kortizolu, který má vliv na ukládání tuků, zejména v oblasti břicha a cévního systému.

Bazální metabolismus nemůže správně fungovat při nedostatku životně důležitých látek - vitamínů a minerálů. Existují látky, které dokáží bazální metabolismus stimulovat a přispívat tak ke spalování přebytečných tuků.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies