Těstoviny - Itálie na talíři
Kateřina Řehořová 16.06.2006
Jsou těstoviny dietní potravinou? Vaječné, bezvaječné, celozrnné, semolinové - vyznáte se v tom? Těstoviny bohužel obsahují vysoký obsah energie. Předností je nízký glykemický index (GI).
Druhy těstovin V současnosti již existuje spousta druhů těstovin, především průmyslově vyráběných. Prodej a výroba je stejně jako u ostatních potravin přísně kontrolována. Klasické těstoviny patří mezi zakázané potraviny pro ty, jež trpí celiakií.
Vaječné těstoviny K výrobě se kromě obilných výrobků používají vejce (v množství nejméně dvě vejce na kilo mouky).
Bezvaječné těstoviny Těstoviny bez přídavku vajec, pouze z mlýnských obilných výrobků.
Celozrnné a ostatní těstoviny Těstoviny vyráběné z pšeničné celozrnné mouky. Ostatní těstoviny mohou být vyráběny např. z rýže, pohanky či brambor.
Jsou vhodné těstoviny na dietu? Těstoviny mají vysokou energetickou hodnotu (1400 kJ/333 kcal na 100 g), ale nízký glykemický index - více zde.
Malá, ale vydatná porce těstovin dnes patří do jídelníčku sportovních nadšenců. Těstoviny dodávají energii a nezatěžují inzulinový aparát.
Jsou vhodnou potravinou pro osoby držící redukční dietu (pro více informací klikněte zde). Navíc těstoviny tělu doplní potřebnou vlákninu (v případě celozrnných).
Těstoviny i pro diabetiky Diabetici musí sledovat nejen příjem energie z potravin, ale i obsah tuků a jednoduchých cukrů. V porovnání s bramborami či knedlíky jsou pro diabetiky těstoviny mnohem vhodnější.
Něco málo z historie těstovin Historické zdroje uvádějí, těstoviny přivezl do Itálie až Marco Polo v roce 1292 po návratu z Číny. Obecně však převládá názor, že těstoviny pocházejí z Itálie.
Hodnocení: 3.0
Počet: 1
Nejlepší: 3 Nejhorší: 3