Sója je rostlina stará 5000 let, pocházející z Číny. Před zhruba 200 lety byla dovezena do USA. Do Evropy se dostala až koncem 18. století, kdy byla pěstována v evropských zahradách.
Sója a co obsahuje Aminokyseliny Minerály Vláknina Železo Vitamíny B Bílkoviny (35%) Škrob (30%) Tuky (18%) Sója a cholesterolJelikož je sója rostlinného původu, neobsahuje žádný cholesterol, což znamená, že příjem bílkovin ze sóji není spojen s příjmem cholesterolu.
Sója a její výrobky Tofu – měkký sýr Sojové boby Sójová mouka a krupice – vyrábí se z pražených sojových bobů Lecitin – extrakt ze sójového oleje Miso – hladká pasta ze sójových bobů Natto – uvařené sójové boby Okara – drť vlákniny, která vzniká při výrobě sójového mléka Sójový olej Sójová omáčka Sójové mléko Sója a účinky na organismus Aktivuje metabolismus bílkovin Podporuje vylučování tekutin z těla Zlepšuje vstřebávání bílkovin, železa a vápníku Působí protizánětlivě Pomáhá při únavě Zlepšuje krvetvorbu Ovlivňuje růst buněk Sója je prevencí proti cévním onemocněním. Proto v zemích, kde se sója často konzumuje, mají menší výskyt rakoviny. Sojová mouka je vhodná i pro ty, jež trpí celiakií a musí dodržovat bezlepkovou dietu.Další zajímavé články Mrkev jako chutná zelenina
Cereálie - důležitý zdroj energie
Propolis - zázrak pro naše tělo
Ovoce léta - melouny
Kiwi a jeho příznivé účinky
Avokádo a jeho příznivé účinky
Echinacea - přírodní antibiotikum
Česnek - rostlinný všelék
Meduňka lékařká - Melissa officinalis
Aloe vera - Barbadensis Miller