Mineralfit.cz

Polsko - nejen turistický cíl

Kateřina Řehořová
Sousední stát Polsko je bohatý na památky i přírodní krásy. Přestože je zde patrné dodržování tradic a snaha zachovat kulturu, Poláci jsou moderní a velmi pohostinný národ. Co takhle odskočit si k polským sousedům na prohlídku jejich rodné země?
Polsko a přírodní podmínky Polsko je zemí přírodních rozmanitostí. Najdete zde hory i nížiny, jezera i moře. Severní část je omývána Baltským mořem, na jeho pobřeží leží spousta lagunových jezer. Vnitrozemí je protkáno řekami a jižní část tvoří Karpatské pohoří. Počasí v Polsku
Počasí v Polsku je těžko předvídatelné. Zemi totiž ovlivňuje oceánské a kontinentální klima současně. Průměrná roční teplota činí 7°C, v létě okolo 23°C. Ubytování u polských sousedů
Polsko nabízí široké možnosti ubytování. Hotely, hostely, motely, penziony, ubytování v historických objektech, v bungalovech nedaleko některých z jezer, v kempech nebo v soukromí, stačí si jen vybrat. Polsko a doprava V Polsku funguje automobilová, železniční, letecká i lodní doprava. Pokud bydlíte v 15 km příhraničním pásmu, můžete cestovat jen na občanský průkaz. V ostatních případech se do Polska cestuje na platný cestovní pas. Víte však, že od 1. 9. 2006 se cestovní pasy změní? Polsko a sportovní možnosti V polských Tatrách, Beskydech či Pieninách můžete lyžovat nebo vyzkoušet horolezectví (i jako extrémní sport), jezera lákají k vodním sportům, nížiny k jízdě na kole, pěší turistice či jízdě na koních. V Polsku je oblíbený také kriket a golf. Polské turistické cíle Varšava je hlavním a největším městem Polska. Nejvýznamnějšími pamětihodnostmi je Královský zámek a památky tzv. Starého města. Impozantní je také budova Velkého divadla, palác Rzeczypospolitej, kostel Sv. Anny, zámek Wilanów a zámecké parky. Mimochodem, navštívili jste frýdecký zámek? Pořádá spoustu akcí, výstav a strávíte zde opravdu hezké kulturní odpoledne.
Gdaňsk je významný a pohádkově kouzelný námořní přístav. Většina památek se nachází podél tzv. Královské cesty. Nejkrásnější stavbou města je tzv. Zlatý dům a největší sakrální stavbou zdejší Mariánský kostel. Krakov je bývalé královské město nacházející se na jihu země. V roce 2000 bylo zvoleno Evropským městem kultury. Každý rok se zde totiž koná řada festivalů, koncertů a jiných kulturních akcí. Dominantní stavbou je na pahorku stojící hrad Wavel. Poznaň Toto historické město vás uchvátí svými měšťanskými domy, kostely, muzeem, radnicí i ostatními stavbami. V Poznani se nachází park s několika ledovcovými jezery. Štětín Štětín je největší přístav Polska. Dominantou je opět zámek, ze kterého je překrásný výhled na město. Historické centrum je pastvou pro oči.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.