Mineralfit.cz

Neplodnost - fenomén třetího tisíciletí?

Kateřina Řehořová
Na každých 100 párů připadají 4 zcela neplodné a 16 se sníženou neplodností. Plodnost oslabuje nejen špatný životní styl, ale také znečištěné životní prostředí. Šance otěhotnět se snižuje i s přibývajícím věkem.
Pojem neplodnost je odborně definován jako stav, kdy není partnerský pár schopen počít dítě i přes pravidelně opakovaný nechráněný pohlavního styk, a to minimálně po dobu jednoho roku.
Odborníci vidí příčinu neplodnosti v řadě faktorů: Genetické a vrozené faktory Pokud se neplodnost vyskytuje ve vaší rodině, šance, že budete mít problémy s otěhotněním i vy, se zvyšuje. Neplodnost může být dána i některou z anatomických abnormalit daných už od narození.
Zdravotní překážky Nízký počet spermií může být způsoben poraněním nebo s různým onemocněním varlat, s endokrinními poruchami aj.
Faktory ekologické Snížená kvalita spermatu je jen jedním z mnoha závažných dopadů znečištění životního prostředí.
Odkládání těhotenství Ženy mají díky antikoncepci možnost kdykoliv odložit těhotenství a rozhodují se pro početí dítěte vědomě. Odklady údajně snižují pravděpodobnost oplodnění.
Stáří ženy Počet "možností za měsíc" se s přibývajícím věkem ženy snižuje. V 35 letech je tato šance poloviční než u o ženy o pět až deset let mladší.
Nesprávná životospráva Plodnost žen i mužů může negativně ovlivnit stres, alkohol, káva, cigarety a drogy.
Příliš těsné spodní prádlo u mužů může být také příčinou poklesu mužské plodnosti. Teplota varlat v těsných spodkách může dosáhnout příliš vysoké hodnoty.
Ostatní faktory Plodnost negativně ovlivňují také léky, radioaktivita a elektromagnetická pole.
Látky podporující plodnost Zinek podporuje správnou funkci pohlavních orgánů. I mírný nedostatek zinku po delší dobu může mužům způsobit vážné sexuální poruchy. Bohužel průmyslové zpracování potravin zinek odnímá. Stejně tak zpomaluje vstřebávání zinku cigaretový kouř. Jedovaté látky z cigaret se navíc hromadí ve varlatech. Zinek odbourávají i antikoncepční pilulky.
Selen Nedostatek této látky vede ke snížení počtu spermií a je spojován i se sterilitou žen.
Vitamín C
podporuje pohyblivost spermií.
Vitamín E transportuje kyslík k pohlavním orgánům. Ženšen podporuje sexuální funkci.
Na podporu plodnosti údajně pomáhá i jmelí - více v článku Hypofýza - řídící centrum plodnosti Hypofýza řídí hormony, nezbytné pro správnou funkci pohlavních orgánů. Hormony hypofýzy podněcují mužská varlata k produkci semenné tekutiny a ženské vaječníky k tvorbě vajíček.
Látky podporující činnost hypofýzy opět vitamín E, ne nadarmo je nazýván vitamínem plodnosti kyselina pantotenová (obsahují ji játra, fazole, ořechy a pivovarské kvasnice)
.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.