Mineralfit.cz

Myomy dělohy

Kateřina Řehořová
Musí se myomy odstranit vždy operativně? Myomy mohou vzniknout na různých místech dělohy. Nezhoubné nádory můžete mít v těle řadu let a vůbec si toho nemusíte všimnout...
Myom je bulka ze svalů a vaziv Myom je bulka ze svalů a vaziv a může se tvořit v děloze nebo na ní. K tvorbě myomů dochází u každé 4. ženy starší 30 let. Myomy zpočátku nezpůsobují žádné zdravotní problémy, proto se o nich často ženy dozví příliš pozdě. Pokud myomy nevadí, nemusí je lékař ani léčit. Vznik a růst úzce souvisí s ženským hormonem estrogenem.
Rizikové faktory vzniku myomů dědičné dispozice nadváha (ženy s hmotností nad 70 kg mají zvýšenou hladinu estrogenu) Riziko myomů snižuje užívání hormonální antikoncepce gestagenové preparáty vyšší počet těhotenství Projevy myomů krvácení mimo cyklus obzvlášť silné krvácení (více o menstruaci naleznete zde)
problémy s močením zácpa bolesti v kříži a podbřišku Myomy a jejich odstranění Nutná operace? Myomy se musí operovat, způsobují-li silné zdravotní potíže. Mohou ovlivňovat další orgány a je nutné je odstranit, když si přejete otěhotnět.
Laparoskopie břicha Provádí se přes pupek, metoda laparoskopie k odstranění myomů je vhodná u menších nádorů na vnější straně dělohy.
Laparoskopie dělohy Laparoskopie dělohy je vhodná u menších nádorů na vnější straně dělohy.
Odstranění dělohy Děloha a její odstranění má význam při velmi silných obtížích (bolesti, zadržování moči).
Řez břichem Provádí se přes stydkou kost a má význam při obtížně dostupných nádorech.
Metoda devitalizací nádoru Devitalizace nádoru - do myomu se vstříknou malé kuličky z umělé hmoty, které zablokují přívod krve. Myom se tak vyhladoví a smrskne. Vhodná u žen, které si nepřejí další děti a u myomů menších než 12 cm.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.