Menstruace - menstruační cyklus

Menstruace nebo menstruační cyklus je označení pro pravidelnou přirozenou změnu v těle ženy. Jedná se o krvácení z rodidel, které se průměrně opakuje každých 25 dní, tedy přibližně třináctkrát do roka a trvá 4 až 5 dní.

Žena s červenými vlasy

První menstruace

První menstruační krvácení je spojeno s pubertou a vývojem vedlejších pohlavních znaků. Nejdříve začíná růst prsů, ochlupení ve stydké oblasti, podpaží a mezi 12. až 13. rokem začíná první menstruační krvácení.

Normální menstruační cyklus

Normální menstruační cyklus většinou bývá 21 až 35 dní. Je počítán od prvního dne poslední menstruace do prvního dne nového krvácení. Délka menstruace je průměrně 5 dní a takto pravidelně probíhá až do období přechodu. Během těhotenství a šestinedělí k menstruaci nedochází – nastává tzv. amenorea (nepřítomnost menstruačního krvácení). 

Příznaky menstruace

Menstruaci mohou provázet různé nepříjemné příznaky vyvolané působením hormonů. Jedná se hlavně o křeče dělohy. Dalšími příznaky mohou být břišní bolesti, migréna, deprese nebo dráždivost.

Hygiena při menstruaci

V průběhu menstruace je nutné dodržovat zvýšenou osobní hygienu. V současné době již existuje mnoho mýdel a gelů, které mají antibakteriální a antimykotické účinky. Každá žena má možnost vybrat si ochranu, která jí vyhovuje, buďto menstruační vložky nebo tampóny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies