Mineralfit.cz

Bossing – noční můra mnoha zaměstnanců

Kateřina Řehořová

V poslední době se do popředí dostává bossing, což je druh šikany, při níž je zaměstnanec šikanován svým nadřízeným. Patříte také mezi oběti bossingu? Důležité je si problém připustit a snažit se ho řešit.

Mobbing versus bossing

Dnes si povíme více o bossingu, který je velmi častým jevem ve firmách s větším počtem zaměstnanců nejen v České republice, ale také v zahraničí. Jedná se vlastně o formu šikany, při níž je zaměstnanec šikanován (psychicky či fyzicky) svým nadřízeným. Bossing může být krátkodobého i dlouhodobého rázu. V každém případě je nutné se bossingu postavit čelem a začít jej rázně řešit.

S bossingem úzce souvisí téma mobbing, o tom se dozvíte více ve článku ZDE.

Proč bossing?

Určit přesnou příčinu bossingu, je nemožné. Důvody k takovému nekorektnímu jednání ze strany nadřízeného mohou být různé - počínaje komplexem méněcennosti, přes strach z konkurence, atd. Nadřízený se tedy může bát úspěšného pracovníka, nebo si jen může chtít dokázat, že on je ten, kdo to tu řídí.

Nejčastější projevy bossingu přidělování příliš jednoduchých nebo naopak příliš složitých úkolů, případně úkolů ohrožujících zdraví zaměstnance velmi osobní narážky na vzhled, případně odvedenou práci (formou kritiky) zabraňování přístupu k informacím, absolutní neinformovanost zaměstnance trvalá kontrola - je jednou z nejrozšířenějších strategií bossingu nadřízeného pracovní izolace postiženého pracovníka od ostatních Důsledky bossingu úpadek kreativity a inovativního myšlení jedince i kolektivu pocit méněcennosti postiženého jedince celkové snížení výkonnosti firmy a větší nemocnosti firma ztrácí konkurenceschopnost Jak se proti němu bránit? Nezapomeňte si schovávat důkazy (například písemnou dokumentaci a emailovou poštu). Zajistěte si osobní svědectví v momentech, kdy jste byli diskriminováni. Tyto důkazy mohou být rozhodující v jednání s vedením firmy, s odbory nebo v případném soudním procesu. Obranou proti mobbingu či bossingu se v posledních letech stále častěji stává žaloba. Podle zákona by měl zaměstnavatel svému zaměstnanci vytvářet příznivé pracovní podmínky. V této situaci můžete také kontaktovat sdružení Práce a vztahy, které vás bude při jednání se zaměstnavatelem zastupovat, pokud jim k tomu dáte plnou moc.

Hodnocení: 4.0

Počet: 2

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.