Mobbing – nový trend?!

Dnes si povíme více o novém, ovšem ne velmi veselém trendu v oblasti práce a kariéry – takzvaném mobbingu. Skrytý teror na pracovišti zažívá každý šestý zaměstnanec. Patříte mezi ně i vy? Udělejte s tím něco. Poradíme vám, jak na to!
Muž visící na kravatě

Práce a kariéra – co je to mobbing?

Takzvaný mobbing by se dal stručně přeložit jako šikana na pracovišti. Za mobbing je vždy zodpovědný zaměstnavatel, protože nový zákoník práce zakazuje na pracovišti jakoukoliv diskriminaci, obtěžování a pronásledování - povinností firmy je vytvářet dobré pracovní prostředí pro všechny zaměstnance.

Kdo se může stát obětí mobbingu?

Obětí mobbingu může být téměř kdokoliv. Nejčastěji se jedná o člověka osamělého, s nižším sebevědomím, stranícího se kolektivu apod. Často se také jedná o pracovníka, který je na dané práci existenčně závislý, protože práci potřebuje (raději bude trpět všechny možné ústrky a posměšky kolegů, než aby z práce odešel).

Jaký je rozdíl mezi mobbingem a bossingem?

Co je to mobbing, jsme si už vysvětlili. Zajímá vás ale, co je to bossing? Bossing je pravým opakem mobbingu – nejsou šikanováni zaměstnanci mezi sebou, ale zaměstnanci svým nadřízeným.

Statistiky mluví jasně - pozor na šikanu!

Skrytý teror na pracovišti zažívá dle průzkumu v České republice každý šestý zaměstnanec. Osobní zkušenost má 16 % zaměstnanců. Čtvrtina z nich je některé z forem mobbingu vystavována minimálně jednou týdně, téměř polovina zažívá psychický teror po dobu delší než 1 rok.

 

Průzkum agentury GfK ukázal, že terčem skrytého teroru na pracovištích se začínají stávat zaměstnanci středních a starších věkových kategorií, nejčastěji ženy ve věku nad 45 let. Řada z nich kvůli mobbingu práci ztrácí a často končí u psychiatra.

Patříte mezi šikanované zaměstnance? Přečtěte si naše rady!

Jste-li obětí mobbingu, máme pro vás rady, které se vám mohou hodit. Nezapomeňte si schovávat důkazy (například písemnou dokumentaci a emailovou poštu). Zajistěte si osobní svědectví v momentech, kdy jste byli diskriminováni. Tyto důkazy mohou být rozhodující v jednání s vedením firmy, s odbory nebo v případném soudním procesu.

Vyberte si vhodnou práci

Speciálně pro absolventy – jak si najít první práci

Vhodná práce pro introverty a extroverty

Práce v zahraničí – na co si dát pozor

Nejhůře placená zaměstnání

Nejlépe placená zaměstnání

10 nejzajímavějších povolání

Sexy povolání

Práce na internetu

Práce podle znamení zvěrokruhu

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies