Mineralfit.cz

Autismus - porucha mozkových funkcí

Kateřina Řehořová
Autismus patří mezi nezávažnější poruchy dětského vývoje. Jde o poruchu některých mozkových funkcí. Příznakem této poruchy je pak to, že dítě dost dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá.

Dá se říci, že autismus je syndrom, který se diagnostikuje na základě projevů chování. Může se projevit od dětství nebo v raném věku. Tato porucha některých mozkových funkcí způsobuje, že dítě není schopno vyhodnocovat informace správným způsobem. Lidé postižení autismem pak mají potíže ve vývoji řeči, ve vztazích s lidmi a těžce zvládají běžné sociální dovednosti.

Autismus v České republice

V České republice zhruba žije 17 – 20 000 osob postižených autismem, což znamená, že ročně se narodí okolo 200 takových dětí.

Autismus – příčina

Příčinu autismu se ještě nepodařilo odhalit. Odborníci však předpokládají, že velkou roli hrají genetické faktory (o genetických faktorech se více dozvíte zde), různá infekční onemocnění a chemické procesy v mozku.

Autismus – příznaky V komunikaci: Dítě nereaguje na své jméno Někdy působí dojmem, že je neslyšící Nereaguje na pokyny Má opožděný vývoj jazyka Neříká, co chce V sociálním chování:
Dítě si nejraději hraje o samotě Je velmi samostatné Dokáže ignorovat ostatní lidi Působí dojmem, že žije ve vlastním světě V chování: Dítě dostává záchvaty vzteku Nedokáže si poradit, jak si má hrát s hračkami Je hyperaktivní Má zvláštní pohyby Řadí věci do řad Chodí po špičkách Zabývá se určitými věcmi stále dokola Autismus – léčba Autismus se v 98% vyléčit nedá. Ale speciální výchova dokáže zmírnit problematické chování jako je např. agresivita, sebezraňování, záchvaty vzteku aj.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.