Mineralfit.cz

Arteterapie - léčíme se uměním?

Kateřina Řehořová
Při arteterapii se uvolníte, zbavíte se napětí, stresu, budete se cítit přirozeně.. Co to vlastně ta arteterapie je? Jedná se především o léčebnou metodu, která zdaleka není určena jen pro nemocné.
Arteterapie – léčíme se uměním? Samotný pojem arteterapie zahrnuje v sobě léčbu výtvarným uměním. Arteterapie využívá umění a nejrůznější výtvarné techniky při individuální či skupinové práci s klienty. Navštivte některý z kreativních kurzů - více v článku.
Arteterapie – přirozené vyjadřování Pomocí výtvarného projevu může člověk poznat lépe sám sebe. Také dítě spontánně bere do rukou tužku proto, aby se nějakým způsobem vyrovnalo s vnějším světem, okolím, se sebou samým. Pro dítě je kresba přirozená a stává se téměř každodenní součástí. Postupem věku dochází k určitému svazování, bojíme se nedokonalého projevu. Arteterapie ale nepracuje se zručností a výtvarným nadáním, ale s fantazií a odvahou projevit se. Výtvarné projevování se může stát pro každého dobrodružstvím.
Arteterapie a komunikace Komunikace a možnost vyjádření prožitků se stává v arteterapií nedílnou součástí celého projevu. Každý obraz, symbol, barva, tvar nese v sobě své sdělení, jen je zapotřebí zkusit to pojmenovat. To se může dít v celé terapeutické společnosti, kdy si mezi sebou navzájem popovídají všichni účastníci tvořivého procesu.
Arteterapie a výtvarné techniky Do výtvarných technik se zahrnuje především malování a kreslení, práce s koláží, s keramickou hlínou a jinými materiály.
Arteterapie – důležitý je proces tvoření Arteterapii svým způsobem nezajímá výsledek, ale především celý způsob a proces tvoření. Pro člověka má být potěšením a dobrodružstvím už jen to, že vezme do ruky štětec, keramickou hlínu, tužku. Pro terapeuta je všímání si celého tvořivého procesu velmi důležité, dává mu nahlédnout do světa svého klienta a umožňuje mu tak jeho světu lépe rozumět.
Arteterapie – jak léčí? Léčebný potenciál je už v samotném procesu vytváření výtvarného díla.
Člověk se snaží řešit danou situaci tvořivě, se zapojením vlastní invence.
Získává novou zkušenost, rozšiřuje si způsob vyjadřování, řešení problémů, učí se komunikovat.
Klient pojmenovává své zkušenosti, vytváří si náhled na vlastní problémy, poznává sám sebe.
Léčebná je i zkušenost, kterou klient získává v terapeutickém vztahu či při práci s ostatními členy arteterapeutické skupiny.
Při arteterapii svým způsobem nejde ani tak o léčbu, protože tento způsob práce může vyzkoušet každý, kdo z jakéhokoliv důvodu touží po sebepoznávání a má k výtvarné tvorbě kladný vztah.
Arteterapie v zajetí tradic Arteterapie jako léčebná metoda má ve světě již svou dlouholetou tradici, u nás jsme v jistém slova smyslu stále průkopníky. V rolích arteterapeutů působí absolventi široké škály oborů - speciální a výtvarní pedagogové, psychologové, lékaři, střední zdravotnický personál.
Příbuzné články naleznete zde: Reflexní terapie
Aromaterapie
Léčivé kameny
Hipoterapie - koně léčí
Muzikoterapie
Canisterapie
Fototerapie - světlo léčí
Psychoterapie v praxi

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.