Mineralfit.cz

Aromaterapie - olejová relaxace

Kateřina Řehořová
Aromaterapie zlepšuje schopnost relaxace, ulevuje od úzkosti, pomáhá při nespavosti. Je řada lidí, kterým pomohla aromaterapie při snížení bolestí spojených s artritídou.
Proč si vybrat aromaterapii? Aromaterapie je jedna z jemných forem léčby, která může zlepšit kvalitu života. Není mnoho doktorů, kteří jsou zastánci aromaterapie a její oblíbenost přisuzují spíše citové vazbě k vůním než k fyziologickým účinkům. Aromaterapie zlepšuje schopnost relaxace, ulevuje od úzkosti, pomáhá při nespavosti. Je řada lidí, kterým pomohla aromaterapie při snížení bolestí spojených s artritídou. Přes veškeré pozitiva aromaterapie nenašla lékařská věda žádný fyzický důvod, které způsobují zmíněné účinky. Jak probíhá aplikace aromaterapie?

Přestože existuje mnoho butiků, které se honosí názvem aromaterapie a je možno v nich zakoupit pár vonných svíček, pravá léčba je podstatně složitější. Aromaterapie pracuje s vysokým koncentrátem silic, které se získávají z léčivých rostlin. Obvykle jsou tyto oleje získány destilací nebo lisováním za studena. Využívají se květiny, stonky, kůra, větve, kořeny, listy apod. Nestálé oleje (např. z mandle) jsou míchány s „nosičem”, kterým bývá např. alkohol. Vonné oleje jsou aplikovány na kůži, inhalovány, případně volně rozptýleny rozprašovačem do vzduchu.

Inhalace - při problémech s dýcháním se nakape 6 až 12 kapek oleje do napařovací nádoby (postačí hrnec s vařící vodou). Množství vody není důležité, protože olej se odpařuje z její hladiny. Přes hlavu si dáme ručník a hluboce inhalujeme. Masáž - je nutno vybrat speciální masážní oleje. Používá se obvykle 5 kapek, které smícháme s alkoholem. Tato aplikace je vhodná při bolestech svalstva. Dále je možno použít vonné oleje do koupele nebo jako zábal při bolestech hlavy či naraženinách.

Upozornění: nikdy nepoužívejte aromatické oleje vnitřně! Aromatické oleje mohou být díky vysoké koncentraci jedovaté.

Které jsou nejčastěji používané vonné oleje v aromaterapii? Levandule - ničí bakterie, snižuje depresi, záněty, křeče, bolesti hlavy, alergie, svalové bolesti, žalodeční nevolnost, vysoký krevní tlak. Mentol - máta: zažívací potíže, čištění ran, bolesti hlavy, nevolnost při cestování. Eucalyptus - horečka, antibakteriální účinky, antivirové účinky, kašel, spáleniny. Čajovník - houbové nákazy, kvasinkové nákazy, bakteriální nákazy, trudovitost, bodnutí hmyzem, infekce močového měchýře. Růže - zmírnění bolesti, krevní cirkulace, špatné trávení, plynatost, otoky, deprese. Heřmánek - otoky, alergie, stres, nespavost, deprese, zažívací potíže. Kdo by se měl vyhnou aromaterapii?

Nepoužívejte aromatické oleje bez konzultace s vašim doktorem především pokud jste astmatik, alergik. Zvláštní opatrnost je nutná v době těhotenství. Mentolové oleje se nesmí aplikovat u dětí do 30. měsíce jejich věku.

Jaké mohou nastat vedlejší účinky? Otrava při požití. Alergické reakce. Záněty očních spojivek. Přecitlivělost na sluneční světlo při opalování. Bolesti hlavy při nekontrolované inhalaci. Nespavost při špatné aplikaci například rozprášením mentolu.
Závěrem k aromaterapii

Spálené větvičky a vůně květů na louce je známá lidstvu od pradávna. Vůně dokáže v člověku navodit pocit pohody a klidu. U maličkých dětí pomáhá pár kapek vonného oleje v pokojíčku, kde spí k navození pocitu bezpečí. Děti prokazatelně lépe spí a energetické oleje dokáží zlepšit soustředění při učení. Vůně provází mnoho ezoterických oborů a rovněž neokybernetice není tato disciplína úplně neznámá. Akreditovaný neokybernetik dokáže přesně určit nejvhodnější vůně pro jednotlivce díky postupům, které poskytují informace o dopadu a účinnosti, která je u každého jiná.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.