Pokrmy do ledničky neukládáme, jak nás zrovna napadne. Každá skladovaná potravina vyžaduje jinou teplotu. Proto mají kvalitní ledničky několik chladicích zón a regulaci vlhkosti.
Skladovací teplota nižší než 4°C Skladovací teplota 4°C - 6°C Skladovací teplota 6°C -8°C Skladovací teplota /dvířka/ 6°C - 8°C syrové ryby a masomléčné výrobky
tvrdé sýry
nápoje krevety, krabi, langusty
mléčné deserty
čerstvá zelenina
vejce uzeniny čerstvé sýry
čerstvé ovoce
máslo hotová jídla
vařená zelenina
zrající sýry
načaté marmelády
čerstvě načaté potraviny
vařené maso a ryby
koření potraviny k rozmražení
Rada č. 2: Poznejte svou ledničku
Existují různé typy ledniček. Ty levnější mají zpravidla jeden kompresor k pohonu ledničky i mrazničky. Dražší typy už mívají kompresory dva, a mohou proto energeticky regulovat každý oddíl zvlášť. Jejich provoz je díky tomu úspornější. Navíc v případě, že se jeden kompresor porouchá, lednička stále funguje.
Abyste si ověřili teplotu v jednotlivých oddílech ledničky, použijte teploměr ponořený do vody (tak změříte teplotu potraviny a ne okolního vzduchu). Moderní ledničky nabízejí i mnohé další funkce: antibakteriální úpravu, superchlazení a supermrazení, odmrazovací automatiku, regulaci vlhkosti nebo mohou být vybaveny elektronikou, jejíž pomocí lze regulovat teplotu v každém chladicím prostoru s přesností na 1°C.
Ve vnitřním vybavení se místo klasických roštů stále více prosazují odkládací plochy z bezpečnostního skla, z nichž nemohou žádné tekutiny stékat na potraviny uložené vespod. V mrazničkách jsou drátěné zásuvky nahrazovány celoplastovými, u nichž nehrozí nebezpečí, že uložené potraviny přimrznou.
Některé výrobky jsou zabaleny tak důkladně, že to až znemožňuje jejich správnou konzervaci. Obaly navíc odstraňte (pozor na datum spotřeby) a nechejte jen ty nezbytné. Jednotlivé potraviny od sebe izolujte. Uzeniny zabalte do alobalu, stejně jako zákusky. Maso zabalte do potravinářské fólie. Hotová jídla nebo uvařené potraviny musejí být uchovávány v hermeticky uzavřených nádobách.
Na nákup s sebou přiberte izotermickou tašku, do níž zmražené potraviny naskládáte. Snažte se je co nejrychleji přemístit do ledničky a mrazničky. Zbytky teplého jídla nechte alespoň dvě hodiny vychladnout, než je uložíte do ledničky. Cíl těchto opatření je zřejmý: zabránit množení mikrobů v potravinách.
Nakoupené potraviny nejdřív vyrovnejte na pracovní stůl v tom pořadí, jak je budete ukládat do lednice. Urychlí to práci a lednice zůstane otevřená jen nezbytně dlohou dobu, aby se nenarušil chladicí cyklus.
Potraviny, kterým končí datum spotřeby, uložte na nejdostupnější místo v ledničce. Tak zabráníte tomu, že po měsíci najdete někde vzadu neidentifikovatelné zbytky něčeho, co předtím bývalo sýrem nebo šunkou.
Jestliže je v ledničce příliš mnoho potravin, jejich konzervace nebude tak účinná. Navíc riskujete vzájemný kontakt (= kontaminaci) potravin.
Před uložením do lednice ovoce a zeleninu omyjeme.
Datum spotřeby je důležitý údaj, který bychom si měli ověřit už při nákupu. Po otevření výrobku je už neplatný, pouze na některých potravinách najdeme, jak dlouho je uchovávat v lednici po otevření.
Do vody, kterou použijeme k mytí vnitřku lednice, můžeme přidat trochu octu nebo přípravku na mytí nádobí. K vyčištění všech spár a štěrbin použijeme starý zubní kartáček. Každé 3 měsíce ledničku a mrazničku odmrazujeme - děláme to jak z hygienických, tak ekologických důvodů (námraza zvyšuje spotřebu elektřiny).
Zajímavosti ze světa22. dubna - Den Země Je člověk opravdu originál? Rancho - čaj, který vás udrží v bdělosti a soustředění Test: řídíte se rozumem nebo citem? Horoskop - kameny zvěrokruhu