Mineralfit.cz

Zónová dieta - dieta celebrit

Kateřina Řehořová

Konečně dieta bez hladovění! Zónová dieta spočívá ve správném poměru sacharidů, bílkovin a tuků v každém jídle a kalorie jsou až na druhém místě. Oblíbil si ji celý západní svět a nyní se zabydluje i u nás.

Zónová dieta k nám přišla teprve nedávno, ve světě je však jednou z nejpopulárnějších. Komu by se nelíbilo téměř se neomezovat v množství jídla, pouze dávat pozor na to, co jíme? Při této dietě nemusíte hlídat kalorie, ale příjem sacharidů.

 

Princip zónové diety

Jednou z příčin obezity je vysoký podíl sacharidů ve stravě. Proto princip této diety spočívá hlavně ve správném poměru sacharidů, bílkovin a tuků v každém jídle. Pokud omezíme příjem sacharidů ve stravě, přinutíme tím náš organismus, aby čerpal energii z bílkovin a tuků. Organismus pak pracuje v tzv. zóně, odtud tedy pochází název zónová dieta. Správným poměrem je 40 % sacharidů – 30 % bílkovin – 30 % tuků. Bude jíst více masa, zeleniny a mléčných výrobků a méně pečiva, těstovin a brambor.

 

 

Pravidla zónové diety

 

snídejte nejlépe hned po probuzení jednotlivá jídla by neměla mít více než 2000 kJ pauza mezi jednotlivými jídly nesmí být delší než čtyřhodinová poslední jídlo by mělo být těsně před spaním (něco malého) s každým jídlem vypijte velkou sklenici tekutin nedoporučuje se tvrdý alkohol a nápoje s obsahem kofeinu nevyhýbejte se pohybu, cvičením účinek diety zrychlíte Výhody zónové diety při této dietě nebudete mít hlad dieta působí příznivě hlavně na boky a zadeček při zónové dietě nehubnete rychle, ale váhu, kterou pak získáte, si udržíte (pokud se nevrátíte k původnímu stravování) Nevýhody zónové diety návrat k původnímu způsobu stravování se projeví jo-jo efektem díky vyššímu příjmu masa se možná o něco zvýší vaše výdaje za stravu díky snížení množství sacharidů přijde váš organismus o rychlou energii Doporučené potraviny drůbeží maso (nejlépe kuřecí prsíčka bez kůže) ryby a mořské plody tofu sýr, jogurty a tvaroh zelenina celozrnné obiloviny (těstoviny, pečivo). Zakázané potraviny sladkosti, čokoláda, sušenky, cukr a med müsli, cornflakes a popcorn bílé pečivo a klasické těstoviny brambory, hranolky a chipsy banány

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.