Při nemoci žlučníku by se měla dodržovat žlučníková dieta po dobu nejméně jednoho roku. Tato dieta spočívá ve vyloučení některých, zejména tučných, potravin. Tuk by se měl u žlučníkové diety denně pohybovat maximálně do 60 gramů. Vhodnou tepelnou úpravou potravin je zejména vaření v páře, vaření v hrnci a klasické dušení. Lidé by se při žlučníkové dietě měli vyhnout smaženým, pečeným a grilovaným pokrmům.
Žlučníková dieta - nevhodné potraviny Maso, uzeniny a rybyVepřové a hovězí maso, bůček, tučné salámy, klobásy, losos, sardinky, makrela, tuňák v oleji.
Mléčné výrobky a vejceTučné výrobky, smetanové jogurty, tučné sýry, tvarůžky, vejce, tatarské omáčky.
Polévky, omáčkyTučné vývary, tučné omáčky, máslové omáčky.
NápojeKáva, perlivé nápoje, alkohol.
PečivoČerstvé pečivo, sladké pečivo, smažené pečivo (např. koblihy).
SladkostiOplatky, čokoláda, zákusky, dorty.
Ovoce a zeleninaŠvestky, hrušky, jablka, kokos, cibule, sója, zelí, luštěniny.
KořeníOstré koření, pepř, chilli, hořčice.
Žlučníková dieta - vhodné potraviny Maso, uzeniny a rybyLibové maso, vnitřnosti, nízkotučná šunka, treska, filé, tuňák.
TukyOlivový olej, máslo, margarín.
Mléčné výrobkyNízkotučné sýry a výrobky.
PolévkyNetučné vývary.
Pečivo a obilninyCelozrnný a pšeničný chléb, ovesné vločky, rýže, mouka, těstoviny.
CukryTřtinový cukr, hroznový cukr, bílý cukr, med.
Ovoce a zeleninaJablka bez slupky, banány, citrusové plody, veškerá zelenina kromě cibule, sóji, zelí a luštěnin.
KořeníSkořice, anýz, kmín, bobkový list, rajský protlak.