Mineralfit.cz

Žlučníková dieta

Kateřina Řehořová

V dnešním článku si povíme více o základech žlučníkové diety. Které potraviny jsou vhodné a naopak nevhodné pro osoby postižené nemocemi žlučníku?

Princip žlučníkové diety - tepelná úprava pokrmů

Při nemoci žlučníku by se měla dodržovat žlučníková dieta po dobu nejméně jednoho roku. Tato dieta spočívá ve vyloučení některých, zejména tučných, potravin. Tuk by se měl u žlučníkové diety denně pohybovat maximálně do 60 gramů.  Vhodnou tepelnou úpravou potravin je zejména vaření v páře, vaření v hrnci a klasické dušení. Lidé by se při žlučníkové dietě měli vyhnout smaženým,  pečeným a grilovaným pokrmům.

Žlučníková dieta - nevhodné potraviny Maso, uzeniny a ryby

Vepřové a hovězí maso, bůček, tučné salámy, klobásy, losos, sardinky, makrela, tuňák v oleji.

Mléčné výrobky  a vejce

Tučné výrobky, smetanové jogurty, tučné sýry, tvarůžky, vejce, tatarské omáčky.

Polévky, omáčky

Tučné vývary, tučné omáčky, máslové omáčky.

Nápoje

Káva, perlivé nápoje, alkohol.

Pečivo

Čerstvé pečivo, sladké pečivo, smažené pečivo (např. koblihy).

Sladkosti

Oplatky, čokoláda, zákusky, dorty.

Ovoce a zelenina

Švestky, hrušky, jablka, kokos, cibule, sója, zelí, luštěniny.

Koření

Ostré koření, pepř, chilli, hořčice.

Žlučníková dieta - vhodné potraviny Maso, uzeniny a ryby

Libové maso, vnitřnosti, nízkotučná šunka, treska, filé, tuňák.

Tuky

Olivový olej, máslo, margarín.

Mléčné výrobky

Nízkotučné sýry a výrobky.

Polévky

Netučné vývary.

Pečivo a obilniny

Celozrnný a pšeničný chléb, ovesné vločky, rýže, mouka, těstoviny.

Cukry

Třtinový cukr, hroznový cukr, bílý cukr, med.

Ovoce a zelenina

Jablka bez slupky, banány, citrusové plody, veškerá zelenina kromě cibule, sóji, zelí a luštěnin.

Koření

Skořice, anýz, kmín, bobkový list, rajský protlak.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.