Mineralfit.cz

Zdravý spánek

Kateřina Řehořová
Kdo někdy zažil ty neuvěřitelně dlouhé hodiny před tím než se člověk konečně ponoří do říše snů, bude ho jistě zajímat jak zdravě spát a jak problémy s usínáním vyřešit...
Co je to nespavost? Nespavost neboli insomnie patří k velmi častým zdravotním problémům současné populace a může být doprovodným symptomem tělesných nebo duševních poruch. Nespavost je charakterizována jako komplex symptomů, který zahrnuje problémy s usínáním, udržením delšího spánku, zkrácením doby spánku nebo jeho častým přerušováním. Výskyt nespavosti v populaci se pohybuje mezi 10 až 15 %, někteří odborníci udávají až 40 %!
Příčiny a léčba nespavosti Mnohokrát jsou příčiny nespavosti skryty a zůstávají bohužel podceňovány. Léčba nespavosti je komplexní a může být farmakologická (léky), nefarmakologická nebo může jít o kombinaci obou postupů . Než je však zvolena vhodná léčba, je nezbytné důkladné klinické a laboratorní vyšetření!
Farmakologická léčba patří k nejčastějším způsobům léčby nespavosti. O nejvhodnější farmakologické léčbě nespavosti se informujte u svého praktického lékaře.
"Spánková hygiena" Základem nefarrmakologické léčby je úprava tzv. „spánkové hygieny“. Jedná se o přehled obecných doporučení jedincům, kteří mají problémy s neuspokojujícím a nekvalitním spánkem a u jedinců, u kterých bylo vyloučeno onemocnění, které nespavost může způsobovat.
Zde je pár rad pro lepší usínání a spánek Ke spánku uléhejte pokud možno pravidelně a stejné je to se vstáváním Nespěte během dne Spát jděte přiměřeně fyzicky i psychicky unavení Před spaním se nepřejídejte a snažte se omezit těžká jídla Během dne si zajistěte přiměřenou pohybovou aktivitu, ne však těsně před spaním V lůžku zůstávejte jen po dobu spánku Před spaním nepijte kofeinové nápoje a alkohol Nekuřte před spaním, ani při probuzení během noci Dbejte na správné větrání ložnice a udržujte spíše chladnější teplotu vzduchu (17 - 21 stupňů) Nespěte v hlučném prostředí, v ložnici raději nemějte televizi, počítač apod. Zejména při poruše usínání potlačte negativní myšlenky a starosti rušící spánek a usínání Na spánek má vliv i změna času - více v článku ZDE

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.