Účinná látka, kterou kurkuma obsahuje je kurkumin. Tato oranžově-žlutá látka má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Kurkumin snižuje riziko rakoviny, srdečního onemocnění i Alzheimerovy choroby, předpokládá se, že by mohl být užitečný i při léčbě revmatoidní artritidy.
S kurkumou proti nemocemKurkumin blokuje rakovinu několika různými způsoby - potlačuje rozšíření nádoru i proces tvoření metastáz, zabraňuje množení buněk a růstu nádoru. Podle výzkumů dokáže ovlivnit i DNA a RNA.
Lepší paměť?Kurkumin také působí proti změnám v mozku, které jsou spojené s degenerací nervů. V řadě studií na zvířatech dokázal kurkumin zlepšit paměť a kognitivní schopnosti. Studie na starších občanech Singapuru navíc zjistila, že ti z nich, kteří pravidelně používali kari, jež obsahuje kurkumin, měli lepší kognitivní funkce než lidé, kteří je neužívali.
Klinické studie prokázaly také účinek kurkumy na psychické zdraví. Ukázalo se, že kurkumin funguje i jako antidepresivum a pomáhá při depresích, které se projevují ztrátou chuti do života, beznadějí, nespavostí a ztrátou chuti k jídlu.
Jak kurkumu konzumovat?Aby se kurkumin do těla vstřebal, je potřeba dodržet tyto kroky:
kurkumu je potřeba povařit kurkumu vždy konzumujte společně s černým pepřem (černý pepř zajišťuje lepší vstřebatelnost do organismu) kurkumu konzumujte se zdravým tukem, protože kurkumin je rozpustný v tucích (s olivovým olejem, kokosovým olejem)K dostání je čerstvá kurkumový kořen nebo kurkumový prášek. Kurkumou můžeme kořenit maso, rýži, cizrnu, míchaná vejce, luštěniny apod. Záleží na naší chuti a fantazii. Pokud máte rádi asijskou kuchyni, kurkuma se tam vyskytuje prakticky v každém receptu, protože směs koření kari se přidává opravdu do každého jídla.