Mineralfit.cz

Walking

Kateřina Řehořová

Je dokázáno, že walking neboli chůze o holích může být v mnohém lepší než běh. Chodit se dá prakticky všude a při špatném počasí můžete využít dokonce studia, kde walking provádíte na trenažéru v místnosti vybavené videoprojekcí. No nezní to zajímavě?

Pro lepší kondici, pro zdraví a proti stresu je walking jako stvořený.
Pokud chcete zhubnout, měli byste absolvovat svižné půlhodinové procházky alespoň pětkrát týdně. Důležité je střídat příjemnou svižnou chůzi s krátkými intervaly velmi rychlé chůze. Pokud se během chůze nezapotíte, nešli jste dost rychle. Příště zvyšte tempo.

Jak správně provádět walking Pohybujte lokty rovně podél trupu. Boky a ramena držte v jedné rovině. Na začátku vycházky se rozehřejte chůzí mírného tempa. Na konci i během cesty se důkladně protáhněte. Naopak se snažte nedělat dlouhé kroky, lepší je zvýšit rychlost chůze. Nekolébejte se v bocích a nevytáčejte trup. Nepřepínejte síly, trasu si prodlužujte postupně, zvažte svou fyzickou zdatnost. Čemu walking prospívá Pomáhá regulovat hmotnost, brání vzniku cukrovky a některým typu rakoviny - např. tlustého střeva. Walking přispívá lepšímu okysličování mozku, zdokonaluje paměť. Walking zvyšuje kreativitu a schopnost řešit problémy. Snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu. Chůze redukuje riziko vzniku srdečních onemocnění a infarktu. Walking zlepšuje hustotu kostí, a tím brání vzniku osteoporózy. Walking pomáhá omezovat úzkostné pocity, navozuje pocit euforie. Co všechno díky walkingu posílíme Při každém odrazu od země musíte zapojit lýtkové svaly, tzn. čím více kroků, tím hezčí lýtka. Při každém pohybu během walkingu posilujete stabilizační svalstvo včetně svalů na vnější a vnitřní straně stehen. Každý kopec či schody během walkingu vás donutí zapojit hýžďové svaly. I když se může zdát, že horní polovinu při chůzi nezapojujete, není to pravda. Chcete - li docílit většího efektu, uchopte do rukou hůlky na tzv. nordic walking nebo činky, případně můžete zkusit závaží na suchý zip.

Nezbývá než obout kvalitní obuv a vyrazit do terénu. Význam to určitě má.

 

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.