Mineralfit.cz

Vlasová kosmetika dokáže vlasy i poškodit!

Kateřina Řehořová

Široká nabídka šampónů pro vlasy všech možných typů a poškození nám usnadňuje výběr. Víte však, co znamenají slova vepsaná pod nápisem obsah? A které složky jsou dokonce zdraví škodlivé?

Nebezpečné látky ve vlasové kosmetice

Vlasová kosmetika chrání náš porost před znečištěním, ošetřuje jej a činí krásnějším. Bohužel však mnohé tyto přípravky obsahují látky, které mohou ve vysokých dávkách způsobit různé alergické a kožní onemocnění.
 

Jedná se především o: Polyetylen gykol sloučeniny obsahující DEA (Diethanolamine, Lauramide diethanolamine, Coco Diethanolamide, coconut oil amide diethanolamine, Lauramid DEA, Lauric diethanolamide, Lauroyl diethanolamide, and Lauryl diethanolamide, Cocamid DEA aj.) sloučeniny obsahující MEA, TEA nebo MIPA sloučeniny s předponou PEG Antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které chrání vaše vlasy před ozónem, chlorem, znečištěným životním prostředím apod. Přírodními antioxidanty jsou vitaminy A, C, E, selen a zinek.

Detergenty

Detergenty jsou syntetická mýdla, která z vlasů odstraňují nečistoty. Některé detergenty mohou být alergenní: např. nitrodietanolamin (zkratka NDELA), TEA, DEA, MEA. Některé tyto látky jsou dokonce potenciálně karcinogenní! 

Emulgátory

Emulgátory slouží jako slučovala různých látek v šampónu.

 

Hydratační látky

Hydratační látky dodávají vlasům vlhkost a podporují jejich pružnost. Alergii mohou způsobit etylen glykol a polyetylen glykol – PEG.

Cheláty

Jedná se o látky, které na sebe vážnou nečistoty a dají se snadno spláchnout. Před syntetickými chaláty dávejte přednost chalátům přírodním, jako je např. kyselina citronová.

Konzervační látky

Konzervační látky prodlužují šampónům dobu použitelnosti. Hojně užívanými syntetickými konzervanty jsou parabeny. A bohužel všechny syntetické látky mohou způsobit alergii.

Lubrikační látky

Uhlazují vlasové vlákno a dodávají mu lesk. 

Proteiny

Proteiny vyplňují poškozená místa vlasů a posilují je.

Regulátory vlhkosti

Regulátory vlhkosti obnovují hydrataci vlasů i pokožky hlavy. Mezi syntetické regulátory vlhkosti patří cetylalkohol, izopropyllanolát, mytistat a palmitat.

Silikony

Silikony zvyšují odolnost vlasů vůči vodě a teplotním výkyvům.

Zvláčňující složky

Zamezují ztrátě vlhkosti vlasů. Vybírejte šampóny s rostlinnými oleji. Minerální oleje a látky s označením PEG-n mohou obsahovat karcinogeny. Látky jako je cetyl, cetearyl, izopropyl, polyetylen, propylen a stearyl mohou citlivým lidem způsobit kožní alergie.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.