Mineralfit.cz

Tuzemské ozdravné pobyty

Kateřina Řehořová

Také naše krajina a prostředí dává nepřeberné možnosti k tomu, aby se letní či zimní pobyt proměnil v ozdravné pobývání. Kam vyrazit za tuzemskými ozdravnými pobyty? Jakým způsobem je možné upevňovat zdraví?

Kdy se stávají pobyty ozdravnými

Mezi ozdravné pobyty může spadat letní dovolená na chatě v horském prostředí, několikadenní vysokohorská turistika, pobyt v léčebném zařízení, aktivní dovolená apod. U dětí pak mohou být ozdravným pobytem tábory, školy v přírodě a lyžařské zájezdy. Každý pobyt, kdy je člověk „vytržen” ze svého pracovního prostředí, může působit jako balzám na duši. A proto se může pobyt stát ozdravným.

Tuzemské ozdravné pobyty jako prevence a léčba

Ozdravné pobyty jsou nejen pro ty, kteří si potřebují upevnit zdraví či jej znovu získat, ale jsou také prevencí proti nejrůznějším nemocem. Jen aktivní odpočinek může zajistit pevné zdraví. I tuzemské ozdravné pobyty mohou nabídnout hodně, a to nejen ve vysokohorských oblastech a lázeňských městech. Bazén, sauna, hřiště, fitness centrum, plavání, lyžování, turistika – to vše je součástí mnoha ubytovacích chat a středisek.

Relaxační a rekondiční tuzemské ozdravné pobyty

Tuzemské ozdravné pobyty nabízejí také relaxační a rekondiční programy, které jsou zaměřeny na zdraví, sport a relaxování. Mohou probíhat v lázeňských zařízeních, kde např. speciální wellness programy jsou vytvořeny pro ty, kdo rádi cvičí nebo chtějí začít cvičit a zformovat si postavu. Několikadenní cvičební program vás vede ve cvičebních lekcích k posílení fyzické kondice. Nejen senioři si mohou dopřát relaxační programy, které jsou zaměřeny na odpočinek díky masážím, koupelím apod.

Tuzemské ozdravné pobyty mohou zbavovat tělo škodlivin

Už nejen sanatoria a lázně nabízejí speciální ozdravné pobyty, které mají za cíl zbavit tělo škodlivých látek a upevnit imunitní systém. Jedná se o léčebné detoxikační programy, které jsou speciálně připraveny tak, aby se toxiny vyplavily z těla. Procedury tak míří na ozdravení celého organismu.

Tuzemské ozdravné pobyty na českých horách

Vysokohorské čisté ovzduší působí příznivě na celkový zdravotní stav a také na alergie. Klimatoterapie ve vysokohorském prostředí českých hor působí např. svou nízkou koncentrací prachových a pylových částic a dalších alergenů. Klimatoterapie může být vhodně doplněna léčebnou rehabilitací, která se zaměřuje na dechová cvičení nebo na posílení fyzické kondice. Zdravotní pojišťovny mohou svým pojištěncům ozdravné pobyty částečně hradit. 

Speleoterapie – ozdravný pobyt v jeskyních

Také mnohahodinový pobyt v jeskyních má kladný účinek na zdraví. V jeskyních je optimální vlhkost vzduchu, příznivé složení iontů a prakticky bezprašné prostředí. Proto dochází ke zlepšení obtíží pacientů, kteří trpí nejrůznějšími chorobami dýchacích cest, oběhového systému a pohybového aparátu.

Hodnocení: 3.5

Počet: 2

Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.