Mineralfit.cz

Těhotenství a zdravotní komplikace

Kateřina Řehořová
Těhotenství může zkomplikovat řada zdravotních problémů, nejen v raném stádiu těhotenství, ale také ve druhém či třetím trimestru. Předčasný porod tak může způsobit např. nedostatečnost hrdla děložního.
Těhotenství a zdravotní komplikace Existují potíže, které mohou průběh těhotenství zkomplikovat. Komplikace může způsobit nejen spontánní potrat, který v dnešní době není ničím neobvyklým, ale také např. nedostatečnost hrdla děložního. Chcete se o těhotenství dozvědět více? Zde máte základní fakta.
Těhotenství a zdravotní komplikace – nedostatečnost hrdla děložního Příčinou předčasného porodu bývá ve 30 až 40 procentech případů nedostatečnost hrdla děložního. Tuto nedostatečnost často způsobuje slabé, poškozené děložní hrdlo, které nevydrží tlak rostoucího plodu a plodové vody. Hrdlo se začíná zkracovat, povoluje, plodové obaly se otevírají a těhotenství je přerušeno. To mohou způsobit jednak vrozené vady, jednak různá poškození, k nimž žena přišla během dosavadního života.
Těhotenství a zdravotní komplikace – svalové napětí v děloze Zvýšené svalové napětí v děloze může vyvolat předčasné otevírání hrdla. K uvolnění svalstva děložních stěn se proto těhotným ženám předepisují léky.
Těhotenství a zdravotní komplikace – imunitní problémy Když je imunita mateřského organismu příliš vysoká, tělo matky začíná produkovat protilátky. Cílem léčby je snížit imunitu nastávající maminky podáváním příslušných léčebných preparátů. Také zánětlivé procesy v pochvě mohou způsobit lokální změny elasticity tkání.
Těhotenství a zdravotní komplikace – prevence Nedostatečnost hrdla děložního je zákeřná, protože se neprojevuje žádnými nepříjemnými pocity. Odhalit hrozbu mohou jen speciální vyšetření. Tato komplikace vzniká i několik týdnů – nezbytné je absolvovat všechna gynekologická vyšetření.
Těhotenství a zdravotní komplikace – kdy má být žena obezřetná Žena by měla být důsledná za těchto okolností:
V minulosti prodělala potraty v pozdních stádiích těhotenství nebo už porodila dítě předčasně.
Otěhotněla poté, co absolvovala léčbu neplodnosti.
Gynekolog předpokládá narození dvojčat či více dětí.
Nastávající matce je méně než 18 let nebo je ve věku 35 let.
Gynekolog zjistil dříve jakékoliv gynekologické potíže – např. narušenou funkci vaječníků, narušení děložního hrdla.. Těhotenství a zdravotní komplikace – léčba Gynekolog-porodník volí taktiku léčby podle toho, jak proces hrdla děložního pokročil. Buď tedy pomocí léků odstraňuje příčiny otevírání hrdla děložního, nebo provede cerkláž (uzavření děložního hrdla kruhovým stehem) – to se dnes dělá jen zcela výjimečně. Lékař vás vyzve k častějším prohlídkám, kde provede příslušná sonografická a gynekologická vyšetření.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.