Mineralfit.cz

Syndrom nezdravých budov (SBS)

Kateřina Řehořová
Strašák nového tisíciletí. Pracujete v kanceláři s klimatizací bez možnosti větrání? Světová zdravotnická organizace podala v roce 1984 zprávu, že v USA a evropských zemích trpí přes 30% obyvatel tzv. Sick Building Syndrome - Syndromem nezdravých budov.
Co je syndrom nezdravých budov (SBS) Zjednoduše řečeno – je to skupina více či méně závažných nemocí a zdravotních potíží, které si lidé mohou přivodit dlouhodobým pobytem v uzavřených místnostech. V bytech, kancelářích, školách, supermarketech trávíme denně až 18 hodin a trend stále stoupá. Tento problém je tudíž závažný.
Syndrom nezdravých budov – zdravotní potíže Mezi nejčastější problémy patří start nebo zhoršení alergií astma, opakované záněty dýchacích cest bolest hlavy, podráždění očí zvýšený krevní tlak, cholesterol kardiovaskulární choroby deprese, neuróza, snížená imunita… Syndrom nezdravých budov ve městě Vzduch ve městě je plný smogu, je hermeticky uzavřený okny a obohacený o celou řadu chemikálií z nábytku, umělých hmot, PVC, kouře, statické elektřiny. Ze syntetických potahů a koberců stoupá doslova koktejl chemikálií. Tento vzduch – uvnitř budovy je až 10x prašnější než venkovní vzduch. Je jasné, že tento vzduch organismu nemůže prospívat.
Syndrom nezdravých budov – pomoc O tom, že je SBS zdravotním rizikem není pochyb. Vzduch ve svých uzavřených prostorách můžeme změnit k lepšímu větráním, regulací teploty, vlhkosti, také pomocí přístrojové techniky – čistička vzduchu, ionizátor vzduchu. Tyto přístroje dokáží během několika hodin výrazně zlepšit kvalitu vzduchu a jsou nejlepším řešením. Klimatizace nic neřeší.
Syndrom nezdravých budov – realita Měření prokázalo, že v centru Prahy a uvnitř budov byly alarmujícím způsobem nízké úrovně ionizace – obsah kladných a záporných iontů kyslíku. Vyšší koncentrace záporně nabitých iontů je prospěšná. Nejproblematičtějšími místy jsou uzavřené kanceláře s klimatizací, místnosti bez oken. Dýchat musí každý, snažte se tedy postarat o čistý vzduch, bez něhož nemůžeme existovat.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.