Mineralfit.cz

Střídavá péče - v jakém případě může fungovat?

Rita Jaroszová

Budete se rozvádět a oba se chcete i nadále starat o děti? Možná vám střídavá péče připadá jako ideální řešení, ale nemusí to tak být. Střídavá péče je vhodná pouze pro rodiče, kteří spolu i nadále dobře vycházejí. Pokud jste se tedy oba rozhodli, že bude nejlepší, když se rozvedete, ale i nadále chcete zůstat v kontaktu, pak je dobré a taky velmi rozumné, že chcete pro dítě střídavou péči. Jak ale poznáte, jestli je pro vás střídavá péče tou nejlepší volbou?

 

Především si musíte uvědomit, že ať se rozhodnete jakkoli, nikdy nenajdete ideální řešení. Takové řešení neexistuje. Hledáte prostě jen to nejmenší zlo. V první řadě musíte myslet na děti. Většina rozvádějících se párů děti nebere na vědomí. Což je špatně. Děti přece za nic nemohou. Někteří se pak o ně přetahují, hádají, soudí jenom proto, aby nad partnerem vyhráli.

 

Ale dítě nemá uspokojovat vaše potřeby. Dospělí se mají starat o základní potřeby dětí. Jen málo rozvodů má hladký průběh. V těch ostatních se rodiče chovají tak, jako by zapomněli, že se kdysi milovali. Nejhorší a nejsmutnější na životě je, že se lidé soustředí většinou na ty špatné věci, co se jim odehrály v životě. I když je to jen malá, mnohdy nepatrná část. Pamatujeme si jen to zlé a zapomínáme ty dobré věci.

 

Je pro vás střídavá péče ideálním řešením?

 

Možná se domníváte, že většině rodičů jde hlavně o dokonalé řešení pro děti. Někteří rodiče, a bohužel se častěji jedná o muže, vyžadují střídavou péči ze špatného důvodu a tím je pomsta vůči ženě. Pokud k sobě budou rozvádějící se partneři zcela upřímní a nebudou si házet “klacky pod nohy”, měla by střídavá péče fungovat.

 

Musíte si umět odpovědět na pár otázek:

 

Zvládnete se s partnerem domluvit i bez zbytečných hádek? Umíte respektovat názor či volbu partnera? Shodnete se na výchově dětí? Jak se asi cítí vaše děti, když se musí neustále stěhovat od jednoho rodiče k druhému? Jste schopni dítěti zajistit bydlení napůl mezi školou a kamarády? Dohodli jste se s partnerem, jak ponesete náklady na péči o dítě? Jak se vyrovnáte s tím, že si jednoho dne váš partner najde jinou ženu? A co když s ní založí novou rodinu?

 

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.