Mineralfit.cz

Srí Lanka jako slza v moři

Kateřina Řehořová
Při pohledu na mapu připomíná ostrov Srí Lanka slzu stékající z tváře indického poloostrova. Svými krásami se Srí Lanka opravdu třpytí jako slza krásné ženy. Je to ostrov skvělého čaje, koření, drahokamů i buddhistických a hinduistických svatyní.
Putování po ostrově Srí Lanka Většina turistů začíná putování po ostrově v Negombu blízko letiště Bandaranaike. K vidění jsou zde četné katolické chrámy či kanál kopírující pobřeží v délce 120 km. Příslibem ideální dovolené jsou i místní pláže.
Západní pobřeží Srí Lanky Od západního pobřeží stoupá oblastí kokosových palem cesta k městu Kegale. Nedaleko něj je sloní "sirotčinec" Pinnewala. Severněji v oblasti tropických lesů a rýžových polí ční z planiny 200m vysoká skála, kde král Kasyapa vybudoval palác Sigiriya. Komplex obklopují nádherné vodní zahrady. Na boku skály se dodnes zachovalo několik barevných fresek ideálů ženské krásy.
Centrum Srí Lanky V samém centru ostrova se mezi kopci ukrývá Kandy, druhé největší město Srí Lanky. Nedaleko je Královská botanická zahrada Peradeniya z roku 1816 - pyšní se obřím fíkovníkem pokrývajícím 1600 m2. Mezi plantážemi stoupá cesta do horského koloniálního městečka Nuwara Eliya, leží na úpatí nejvyšší hory ostrova, Mt. Pidurtalagala. Na ostrově panuje celoročně vlhké tropické počasí, na Srí Lanku se můžete vydat téměř kdykoli. Jediné reálné spojení s ostrovem je letecky - mezipřistání často lákají k návštěvě Arabských emirátů nebo Malediv. Ostrov Srí Lanka je od severu k jihu dlouhý 430 km, takže není problém jej celý projet autem. Pozor, jezdí se vlevo! Nejatraktivnější místa Srí Lanky Na přelomu července a srpna se právě na Srí Lance koná v den úplňku největší buddhistický svátek v JV Asii. Esala Pelahera, jak se svátek nazývá, korunuje fascinující noční průvod desítek slonů ve svítících hábitech. Navštívíte-li Srí Lanku v tomto období, nenechte si tuto podívanou ujít.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.