Mineralfit.cz

Spermie a terminologie

Kateřina Řehořová
Pojem spermie známe všichni. Ale co astenospermie, nekrospermie, preejakulační tekutina nebo spermiogram? Zde je slovníček všeho, co s touto mužskou pohlavní buňkou souvisí.
Spermie Spermie je mužská pohlavní buňka. Vyvíjí se ve varlatech. Po vniknutí do vagíny putuje k vajíčku, které pak oplodní. Dědičná informace se nachází v hlavičce spermie. Spermiogram Spermiogram se používá při vyšetření neplodnosti. Jedná se o výsledek vyšetření spermatu, který udává počet spermií v 1 ml ejakulátu, jejich zralost a pohyblivost. Preejakulační tekutina je tekutina vylučována chvíli před ejakulací. Neutralizuje zbytky kyselé moči, aby ochránila spermie. Tato tekutina může obsahovat spermie a právě proto není přerušovaná soulož jako antikoncepční metoda spolehlivá. Oligozoospermie znamená snížený počet spermií v ejakulátu. Nekrospermie je označení pro mrtvé nebo nepohyblivé spermie v ejakulátu.
Ejakulace vystříknutí semene (ejakulátu) z penisu muže při orgasmu.
Ejakulát je tekutina, která vychází z penisu při vyvrcholení (orgasmu). Azoospermie znamená, že v ejakulátu se nenacházejí živé spermie. Astenospermie je snížená pohyblivost či životaschopnost spermií. Aspermie je označení pro nepřítomnost spermií v ejakulátu.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.