Mineralfit.cz

Small talk – zvládněte úvodní konverzaci

Kateřina Řehořová

Společenské tlachání o ničem, tzv. small talk, k nám přišlo z Ameriky. Ačkoliv se zdá, že na něm není nic těžkého, můžete se dopustit pěkného trapasu, pokud nevíte, jak na to.

Co je to small talk?

Small talk je v podstatě malý, nevýznamný hovor. Jeho účelem je odstranit mezi lidmi bariéry a nervozitu. Užívat je začali američtí manažeři a brzy se small talk stal samozřejmostí na celém světě. Užívá se zejména při obchodních setkáních nebo firemních večírcích.

V Anglii lidé používají small talk i při konverzaci mezi přáteli i neznámými lidmi. Nejčastěji používají věty typu „Are you all right?“ Tedy „Jsi v pořádku?“ Tato zdánlivě starostlivá otázka ale ve skutečnosti znamená něco jako „Ahoj,“ nebo „Nazdar“. Ve skutečnosti angličana nezajímá, jak se máte nebo jestli v pořádku opravdu jste. Chtějí jen slyšet „Ano“.

Nejčastější chyby při „povídání o ničem“

Největší chybou při small talku je bavit se s cizími lidmi o osobních problémech týkajících se rodiny, vztahů, zdraví nebo dokonce mzdy. Chybou je také mluvit jen o sobě nebo pojmout konverzaci jako monolog.

Jak zvládnout small talk

Komunikace by měla být neutrální, máte-li vyhraněné názory, nechejte si je raději pro sebe. Právě názorová odlišnost může vzbudit antipatie, které pak mohou zabránit např. v uzavření dobrého obchodu.

Dobrými konverzačními tématy je počasí, životní prostředí nebo město, ve kterém žijete. Osobní témata probírejte jen okrajově. Snažte se být klidný i ve chvílích, kdy s něčím nesouhlasíte, držte své emoce na uzdě. Toužíte-li uspět u člověka vysoko postaveného, nevtírejte, netlačte na pilu. Zdvořilý buďte ale nejen na manažery a ředitele velkých firem, ale i na sekretářky a ostatní zaměstnance.

Hodnocení: 4.0

Počet: 4

Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.