Salmonelóza - léčba a prevence
Kateřina Řehořová 29.05.2006
Převážně v letních měsících jsme ohroženi bakteriemi salmonelózy. Chce to především dbát na hygienu a vyhnout se určitým druhům potravin - tepelně neupraveným nebo špatně skladovaným. A jak se salmonelóza pozná a jak se léčí?
Salmonelóza – jak vzniká? Salmonely jsou střevní bakterie přežívající v těle zvířat a ptáků. Odborná literatura popisuje několik stovek druhů těchto mikroorganismů. K tomu, aby někoho potrápila stačí pár desítek životaschopných bakterií obsažených třeba v jídle. Salmonely jsou značně odolné a rychle se rozmnožují.
Nejčastějším zdrojem infekce jsou u nás cukrářské výrobky, vejce nebo maso zpracované při nižších teplotách (salámy, sekaná, uzené maso apod.).
K nákaze potravin může dojít i při nevhodném transportu nebo skladování.
Do těla pronikají bakterie výhradně ústy. Část bakterií se dostává do střev, kde se rychle množí a vyvolává místní zánět. Salmonelóza – jak se pozná? Onemocnění salmonelózou se projeví po 8 až deseti hodinách po požití infikovaného jídla.
K hlavním příznakům patří:
zvracení,
celková nevolnost,
silné průjmy,
bolest hlavy a břicha,
teploty až 40 stupňů.
Salmonelóza – jak se léčí? Pro stanovení diagnózy je nejdůležitější mikrobiologické vyšetření stolice a krve.
Při léčbě je nutná dieta (suché pečivo, vařená rýže, strouhaná mrkev, brambory) a pravidelné doplňování tekutin (neslazené čaje a minerálky bez bublinek).
Pacientům se podávají léky, které urychlují vylučování salmonel.
Neužívají se antibiotika, protože by mohla poškodit ještě více narušenou střevní flóru.
Komplikace salmonelózy ohrožují především malé děti a staré lidi.
Nedostatek tekutin způsobuje křeče ve svalech, zrychlené dýchání a pokles krevního tlaku. Náhrada ztracených tekutin dokáže výrazně zlepšit zdravotní stav.
Salmonelóza a prevence Nekupujte vejce starší než dva týdny. Vejce musí být nepoškozená a řádně značená.
Konzumujte vejce tepelně opracovaná (vařená až 12 minut). Syrová vejce nepoužívejte do moučníků připravovaných za studena (náplně do dortů, krémy apod.).
Výrobky studené kuchyně je nutné uchovávat v chladu a do 24 hodin zkonzumovat.
K zahubení salmonel stačí ohřátí potravin na 75 stupňů po dobu 4 minut.
Skořápky vajec, obaly od masa, zbytky použité mouky, strouhanky a vajec z obalování vyhoďte.
Majonézu kupujte v obchodě už hotovou – je vyrobená z tepelně opracovaných žloutků.
Použitou pracovní plochu omyjte saponátem a utřete jednorázovou utěrkou.
Před každým jídlem a po použití toalety si pečlivě umývejte ruce.
Hodnocení: 3.0
Počet: 3
Nejlepší: 5 Nejhorší: 1