Mineralfit.cz

Rizika práce u počítače

Kateřina Řehořová
Představit si dnes moderní pracoviště bez počítače je skoro nemožné. Pokud patříte i vy mezi ty, kteří denně stráví několik hodin u obrazovky, jistě důvěrně znáte bolesti zad a hlavy, které si sebou často odnášíte jako bonus.
Nejčastější zdravotní rizika při práci na PC
Nesprávné sezení Nesprávně tvarované židle jsou pohromou pro páteř každého pracovníka. Při dlouhém a strnulém sezení dochází ke špatnému držení těla, k potížím v oblasti šíje a zádových svalů, k bolestem hlavy, někdy až k deformacím páteře. Výška pracovní plochy by měla být v souladu s výškou sedadla. Také stlačená stehna nejsou ideální. Vedou ke vzniku křečových žil.
Nesprávné umístění počítače
Při dlouhodobé práci s počítačem nebo nesprávně seřízené obrazovce dochází k pálení očí a bolestem hlavy. V horším případě se zhorší i kvalita zraku. Horní hrana obrazovky by měla být v úrovni očí nebo níže.
Špatné osvětlení Trvalé působení umělého osvětlení může vést ke změnám v krevním obrazu, ke změnám výměny látkové nebo k projevům stresu. Je proto vhodné zavést na pracoviště přívod denního světla nebo alespoň lampy, které vydávají světlo podobné světlu dennímu.


Hodnocení: 5.0

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.