Rajčata pocházejí z Peru a Ekvádoru. Do Evropy se dostala koncem 16. století.
Rajčata – druhyU nás se nejčastěji setkáváme se dvěmi druhy rajčat, tyčkovými a keříčkovými. Dále se pěstují truhlíková a drobnoplodá rajčata s různými velikostmi a barvami.
Rajčata – obsahRajčata obsahují celou řadu látek příznivě působících na náš organismus a navíc mají nízkou energetickou hodnotu.
Biotin – prospívá pokožce, vlasům a nehtům Kyselina listová – podporuje krvetvorbu Vitamin C – posiluje imunitu, chrání srdce Lykopen – chrání membrány tělesných buněk Tyramin – působí na hladké svalstvo, zlepšuje náladu Vitamin B, E, K Provitamin A Hořčík, draslík, vápník, fosfor Antioxidanty Rajčata – příznivé účinky Působí močopudně Pomáhá při ateroskleróze Podporuje tvorbu hemoglobinu Zlepšuje náladu Pomáhá při tukové degeneraci jater Posiluje srdce Podporuje spánek Chrání sliznici Působí proti revmatismu Povzbuzuje tvorbu hormonu Odstraňuje zácpu