Mineralfit.cz

Přehnané nároky ničí psychiku dítěte

Kateřina Řehořová

V dnešní době, kdy vyhrává nejsilnější, jsou přehnané nároky rodičů běžné. Málokdy si ale rodiče uvědomují, jak svým dětem tím, že si přes ně plní své nesplněné cíle, ničí život.

Mé dítě musí být nej

Každý milující rodič si přeje pro své dítě to nejlepší. Bohužel je to často to nejlepší z jejich pohledu, ne z pohledu dítěte. Zatímco například syn sní o kariéře taxikáře, pro matku taková představa nepřichází v úvahu – její dítě přece musí být něčím víc! Takto dochází k psychickému nátlaku, kterému děti, nechtějí-li vidět své rodiče nešťastné, nakonec přeji jen podléhají. Mnozí rodiče bohužel doposud nepochopili, že láska je dovolit druhému, aby si plnil svá vlastní přání – ať už jsou jakákoliv.

Nejčastější požadavky

Rodiče nejčastěji nutí své děti k výuce cizích jazyků, trvají na vysokoškolském vzdělání a u dívek na štíhlé linii a krásném vzhledu. Ptáte se, proč tolik lpí na úspěchu svých dětí? Příčinou je obvykle fakt, že jim samotným se úspěchu, o kterém snili, dosáhnout nepovedlo.

Nejvíce to odnáší jedináčci

Nejhůře jsou na tom jedináčci a dívky – chlapci se přeji jen dokáží vzepřít, šrámy na duši jim ale zůstávají i tak. U sourozenců se nátlak rodičů alespoň rozdělí, u jedináčka je jejich energie směřována pouze na ně.

Jak ničí přehnané nároky psychiku dítěte

Děti, na které je neustále vyvíjen nátlak, zažívají neustálé vnitřní napětí, které může snadno vyústit v závislost na cigaretách, v horších případech i na tvrdších drogách. Výjimkou nejsou ani poruchy příjmu potravy – anorexie nebo bulimie.

Ani v dospělosti ale tyto děti nemají klid – vlivem přísné výchovy si nikdy nepřipadají dost dobří, trpí přehnanou sebekritikou a chybí jim sebevědomí. Kvůli pocitu méněcennosti mohou mít také problém najít si stálého partnera.

Hodnocení: 5.0

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.