Mineralfit.cz

Plážový volejbal

Kateřina Řehořová
Pláž, písek, síť, slunce, míč a hráči. To vše stačí k rozehrání plážového volejbalu, který má řadu příznivců - nejen z řad profesionálů. Venkovní podmínky jsou určující pro rozehrání taktiky hráčů.
Plážový volejbal Plážový volejbal se stal v posledních letech hitem a kultem všech vyznavačů letních sportů. Tento sport je provozován nejen profesionálně, ale získává značnou oblibu jako rekreační sport. Popularita a atraktivnost plážového volejbalu je tak velká, že se již pravidelně konají turnaje ME a MS. Plážový volejbal byl zařazen na OH 1996 v Atlantě.
Plážový volejbal – pravidla hry Plážový volejbal je míčová hra přes síť, hraná v sypkém hlubším písku. Odehrává se na plážích, na náměstích nebo ve sportovních areálech.
Je pro něj typické, že se odehrává za každého počasí – v dešti, v prudké záři slunce i v proměnlivém větru. Družstvo tvoří pouze dva hráči, kteří nesmí být vystřídáni.
Hraje se na hřišti 8 x 16 m, míč má větší objem a je měkčí než míč volejbalu šestkového.
Hraje se do 21 bodů bez ztrát.
Na podání se hráči pravidelně střídají a hráč má pouze jeden pokus. Hráč při odehrání míče může překročit pomyslnou čáru pod sítí, nesmí však při tom překážet soupeři.
V plážovém volejbalu dvojic lze používat v podstatě všechna podání jako ve volejbalu šestek.
Povětrnostní podmínky umožňují i větší variabilitu použití různých způsobů provedení podání.
Je povoleno přetlačování míče nad sítí.
Tak jako v šestkovém i v plážovém volejbalu je přihrávka základem pro založení útočné akce.
Nepřesná přihrávka, vzhledem k písčitému podkladu a velké ploše hřiště pouze pro dva hráče, znamená velkou výhodu pro soupeře.
Ve specializaci hráčů pro nahrávku se projevuje výrazný rozdíl mezi utkáním v plážovém volejbalu a volejbalu šestek. V plážovém volejbalu je nutné, aby oba hráči zvládli nahrávku jak obouruč spodem, tak obouruč vrchem.
Vždy, když jeden z hráčů míč přihrává, stává se druhý hráč nahrávačem.
Plážový volejbal a venkovní podmínky Plážový volejbal maximálně využívá příznivé, i méně příznivé venkovní podmínky.
Od toho se odehrává i taktika týmů, která počítá s různými povětrnostními podmínkami.
Taktika využívá schopnosti, zkušenosti a poznatky hráčů pro úspěšné vedení utkání.
V taktice se musí sledovat dynamické změny v herních situacích a vybírat optimální řešení často v krátkém časovém úseku. Hráči musí neustále předvídat vývoj hry, analyzovat situace a rychle na ně reagovat.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.