Mineralfit.cz

Pepř - Piper nigrum

Kateřina Řehořová
Pepř je nejpoužívanějším kořením naší kuchyně. Působí jako afrodisiakum a ve správném množství příznivě ovlivňuje metabolismus. Používá se hlavně k dochucení slaných pokrmů, ale zeleným pepřem si můžete zkusit okořenit třeba i jahodu.
Pepř a pepřovník Pepř jsou bobule divoce rostoucí rostliny, která dorůstá délky až 9 m. Tato rostlina se nazývá pepřovník a plné zralosti dosáhne až po osmi letech. Pak ovšem plodí bobule po dobu 20 let. Pepřovník černý se pěstuje především v Indii, Indonésii, Malajsii a Brazílii. Pepř a jeho druhy Pepř se sklízí v různých stupních zralosti a podle toho se rozlišuje na bílý, zelený a černý. Černý pepř je ještě nezralý, kdežto bílý je zralý zcela úplně. V Jižní Americe roste také pepř červený, který má chuť mírně nasládlou a méně ostrou. Pepř a léčivé účinky podporuje látkovou výměnu a trávení povzbuzuje chuť k jídlu pomáhá proti nadýmání stimuluje srdeční činnost působí močopudně příznivě ovlivňuje metabolismus snižuje menstruační bolesti působí jako afrodisiakum Pepř a záporné účinky pepř ve větších dávkách naopak škodí není vhodný pro malé děti zvyšuje krevní tlak Pepř a užití v kuchyni Drcený nebo mletý pepř je naše nejčastější kuchyňské koření. Používá se do polévek, masitých jídel, omáček, bramborových pokrmů, salátů apod. Bílý a zelený pepř je vhodnější do bílých omáček a mas a do výrobků studené kuchyně.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.