Pepř - Piper nigrum
Kateřina Řehořová
12.06.2006
Pepř je nejpoužívanějším kořením naší kuchyně. Působí jako afrodisiakum a ve správném množství příznivě ovlivňuje metabolismus. Používá se hlavně k dochucení slaných pokrmů, ale zeleným pepřem si můžete zkusit okořenit třeba i jahodu.
Pepř a pepřovník
Pepř jsou bobule divoce rostoucí rostliny, která dorůstá délky až 9 m. Tato rostlina se nazývá pepřovník a plné zralosti dosáhne až po osmi letech. Pak ovšem plodí bobule po dobu 20 let. Pepřovník černý se pěstuje především v Indii, Indonésii, Malajsii a Brazílii.
Pepř a jeho druhy
Pepř se sklízí v různých stupních zralosti a podle toho se rozlišuje na bílý, zelený a černý. Černý pepř je ještě nezralý, kdežto bílý je zralý zcela úplně. V Jižní Americe roste také pepř červený, který má chuť mírně nasládlou a méně ostrou.
Pepř a léčivé účinky
podporuje látkovou výměnu a trávení
povzbuzuje chuť k jídlu
pomáhá proti nadýmání
stimuluje srdeční činnost
působí močopudně
příznivě ovlivňuje metabolismus
snižuje menstruační bolesti
působí jako afrodisiakum
Pepř a záporné účinky
pepř ve větších dávkách naopak škodí
není vhodný pro malé děti
zvyšuje krevní tlak
Pepř a užití v kuchyni
Drcený nebo mletý pepř je naše nejčastější kuchyňské koření. Používá se do polévek, masitých jídel, omáček, bramborových pokrmů, salátů apod. Bílý a zelený pepř je vhodnější do bílých omáček a mas a do výrobků studené kuchyně.
Hodnocení:
3.0
Počet:
1
Nejlepší:
3
Nejhorší:
3