Mineralfit.cz

Mrkev jako chutná zelenina

Kateřina Řehořová

Mrkev chutná skvěle syrová v různých salátech i tepelně upravená v polévkách či hlavních jídlech. Mrkev se dá užít i jako příloha a připravit se dušením, vařením. Lze ji péct i smažit. Užívejte si mrkev nejen na jaře v chutných podobách.

Není mrkev jako mrkev Klasická mrkev

Mrkev má nasládlý a hladký kořen polodlouhého tvaru a špičatý konec. Sladkost mrkve závisí na druhu půdy, hnojení apod. a neplatí, že čím je mrkev menší, tím je sladší. Nalezenalou část kořene vždy odříznětě, chutná totiž hořce.

Karotka

Od mrkve se liší jen tvarem, ne chutí. Kořen karotky je oblejší až kulovitý než je tomu u klasické mrkve.

Baby karotka

Tzv. malá karotka se prodává mražená nebo sterilovaná, nejčastěji se baby karotka užívá jako příloha k jídlům.

Co o mrkvi možná nevíte Mrkev je dobrá na šeroslepost, šedý zákal a výborně podporuje zažívání. Dávejte pozor s nadměrnou konzumací mrkve v případě, že trpíte zácpou, váš stav se ještě zhorší. Mrkev obsahuje vlákninu, spoustu beta-karotenu (antioxidant, chránící kůži před spálením), draslíku a vápníku. Mrkev se používá i v kosmetice, bývá součástí některých přírodních tónovacích krémů. Šťáva z mrkve podávaná malým dětem působí proti průjmům  Posiluje také odolnost těla proti infekčním chorobám.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.