Mineralfit.cz

Mozková mrtvice - cévní mozková příhoda

Kateřina Řehořová
Mozková mrtvice je závažné onemocnění tepen v mozku. Dělí se na ischemickou a krvácivou mozkovou příhodu. Patří mezi jednu z hlavních příčin úmrtnosti na celém světě a ve vyspělých zemích je třetí nejčastější příčinou úmrtí.

Mozková mrtvice je cévní onemocnění, kdy jsou zasaženy tepny, které zajišťují výživu mozku. Dělí se na dva druhy: ischemická mozková mrtvice a krvácivá mozková mrtvice.

Ischemická mozková mrtvice

Ischemická mozková mrtvice je nejčastější – tvoří až 85% všech mrtvic. Její příčinou je krevní sraženina, která blokuje průtok krve tepnou.

Krvácivá mozková mrtvice

Krvácivá mozková mrtvice tvoří zbylých 15% všech mrtvic. Je důsledkem prasknutí mozkové tepny. Při této formě mozkové mrtvice je důležitý co nejrychlejší chirurgická zákrok.

Mozková mrtvice a rizikové faktory Vysoký krevní tlak Cukrovka Onemocnění srdce Kornatění cév Vysoká krevní srážlivost Nadváha Nadměrné kouření a konzumace alkoholu Onemocnění cév Dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce

Varovným signálem před mozkovou mrtvicí může být tzv. tranzitorní ischemická ataka (TIA). Příznaky se objeví náhle a rychle zmizí (do pěti minut). Může se vyskytnout dny, týdny nebo měsíce před skutečnou mozkovou mrtvicí. V každém případě je nutné co nejdříve navštívit lékaře.

Mozková mrtvice a příznaky Necitlivost nebo slabost tváře, ruky nebo nohy na jedné straně těla Zmatenost Problémy s mluvením Potíže se zrakem Neúnosná bolest hlavy Potíže s chůzí Závratě Nevolnost a zvracení Krátká porucha vědomí Mozková mrtvice a prevence Ginko biloba – zlepšuje oběh krve v mozku Omega 3 mastné kyseliny – snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi Lecitin – uchovává mozkové funkce Komolen – příznivě působí na cévy a mozek Česnek – snižuje hladinu cholesterolu v krvi, brání vzniku krevních sraženin

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.