Mineralfit.cz

Metličky - noční můra nohou

Kateřina Řehořová
Nafialovělé nepřehlédnutelné žilky na stehnech nebo lýtkách, mající podobu provazců a uzlů, které vysupují na povrch. Tak to jsou metličky neboli metličkové žilky, trápící až 40% naší populace.
Metličky – vznik

Za vznik metliček může rozšíření žil, které znemožňuje funkci chlopní. Žílami tak protéká více krve a dolní končetiny se začnou překrvovat.

Metličky – příčiny vzniku Dědičnost – nejčastější příčina vzniku Nedostatek pohybu Sedavý způsob života Nadváha Vysoký krevní tlak Nadměrné opalování Nezdravá strava Kouření Hormonální změny

Metličky se mohou objevit v jakémkoliv věku. Jejich výskyt je častější u žen než u mužů. Na rozdíl od křečových žil je nedoprovázejí žádné potíže ani bolest.

Metličky – léčba Kompresivní terapie – pacienti nosí speciální punčochy, které na žilky vyvíjí tlak, což podporuje odtok krve. Sklerotizace – zasunutí jehly do žilky a vstříknutí leptajícího roztoku, který poškodí stěnu cévy Cévní laser – světlo pronikne pokožkou, zachytí se v hemoglobinu, tepelně ho zničí a tím se žilka odstraní.

I když metličky považují lékaři jen za kosmetický problém, tak jeho výskyt může znamenat vznik některého žilního onemocnění.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.