Mineralfit.cz

Máte doma malého génia? Co s ním?

Kateřina Řehořová

Malých géniů najdeme v naší společnosti přes tři procenta. Nepatří tady náhodou i vaše dítko? Takové děti mají IQ 130, což je i u dospěláka nadprůměrná hodnota. Jak se to pozná, co s dítětem dělat, aby se nenudilo? Vše prozradíme.

Písek a pohádky? Ani za nic

Takový malý génius vymění lopatičku s kyblíčkem nebo pohádkové knížky, za učení písmenek, čísel a listování v encyklopediích. Neustále se vás bude ptát na spoustu věcí a moc toho nenaspí. Dítko může být buď všeobecně nadané, tedy vyniká ve všech oblastech, nebo jen v jedné. V tomto případě je časté například matematické či jazykové nadání. Těchto dětí je ve společnosti až 15 %.

Jak a kdy génia odhalíte?

První známky geniality lze odhalit už dva nebo tři měsíce po narození. Miminko se dříve otáčí, zvedá hlavičku, sedí a chodí. Ovšem není stoprocentní, že půjde o malého génia, tohle se občas stává u každého dítěte. Pokud jsou dítku dva nebo tři roky, umí pěkně mluvit a dobře chápe, možná z něj génius bude. Některé děti už ve dvou letech projevují zájem o písmena a čísla. Ve čtyřech letech jsou schopné psát, číst, počítat a projevují zájem o encyklopedie a rády diskutují o pro děti netradičních tématech. Těžko dítě začleníte do kolektivu vrstevníků, nebude si s nimi příliš rozumět. Možná ani výchova nebude snadná.

Měření IQ – stačí ve čtyřech letech

Inteligenční kvocient lze měřit už u dvouletých dětí, ale lepší je vyčkat do čtvrtých narozenin. Dítko se dokáže lépe soustředit a vydá lepší, tedy objektivnější výkon. Ověření IQ je dobré ve třetí třídě základní školy, je totiž možné, že se IQ srovná s vrstevníky.

Už víte, že génia máte. Co teď s ním?

Je jen na rodičích zda pro dítě zvolí normální školu, nebo školu specializovanou. Při volbě normální školy, je možné talent rozvíjet pomocí kroužků a jiných aktivit. Školský zákon umožňuje nadaným dětem přeskočit jednu třídu či zvolit individuální vzdělávací plán. Je třeba získat souhlas ředitele školy a dítě musí podstoupit zkoušky a testy, pro ověření výuky.

Je to na rodičích

Žádný psycholog neřekne lépe než rodiče malého génia, zda bude lepší normální škola doplněná kroužky nebo škola speciální. I nadprůměrně inteligentní dítě nemusí mít žádný problém se začleněním do kolektivu vrstevníků. Může mít dokonce zájem o normální aktivity jako je fotbal, hokej, judo nebo gymnastika. Problém nastává, jestliže si dítě díky nadprůměrné inteligenci kamarády nenajde. Jsou i případy, kdy se takové dítě stává terčem posměšků a šikany. Tady rozhodně přichází v úvahu speciální škola pro nadprůměrné děti.

ČR není na nadprůměrně inteligentní děti nijak zvlášť připravená

S dětmi, které mají umělecký a sportovní talent to je snadnější. Pro děti s nadprůměrným IQ je u nás jen několik škol spolupracujících s Mensou. Rodiče mají možnost zvolit speciální soukromé školy, jenže ty jsou logicky dost nákladné. Školka pro malého génia vyjde na 15 000 měsíčně, o škole raději nemluvě.

Kdo by nebyl rád za nadprůměrně chytrou ratolest, a to i za cenu ztráty nervů, sil a peněz. Pokud právě vy doma malého génia máte, přispějte nějakou radou do diskuze. Budeme rádi.

Učíme dítě mluvit

Jak naučit dítě psát

Když dítě nemá kamarády

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.