Mineralfit.cz

Levandule lékařská - Lavandula angustifolia

Kateřina Řehořová

Levandule pochází ze středomoří a pěstuje se v mnoha druzích kvetoucích v polovině léta fialově, modře, ale i růžově či bíle. Kromě barvy se levandule liší i obsahem vonných silic.

Levandule lékařská – čeleď

Hluchavkovitá

Levandule lékařská – sbíraná část

Květ, nať, silice

Levandule lékařská – výskyt

Levandule pochází ze středomoří. V dnešní době se pěstuje v různých zemích i u nás, kde místy zplaňuje. Tato bylinka vyžaduje slunnou polohu, kde je její barva a vůně nejintenzivnější. Levanduli se daří v písčité a vápenité půdě.

Levandule lékařská – charakteristika

Levandule lékařská je trsnatý větvený polokeřík, který dorůstá výšky až 60 cm. Má přisedlé, čárkovité a na okrajích podhrnuté listy, dlouhé zhruba 4 cm. Květy levandule jsou drobné, uspořádané do chudých lichopřeslenů. Plodem jsou 4 drobné tvrdky. Levandule má svou charakteristickou příjemnou vůni a kvete v červenci a srpnu.

Levandule lékařská – v kosmetice

Levandule se používají při léčbě lupů a nadměrnému vypadávání vlasů. Květy se přidávají do pleťových vod pro jemnou a citlivou pokožku a při akné. Silice slouží jako přísady do parfémů a jiných voňavek. Olej levandule je základem některých masážních olejů (např. při bolestech svalů).

Levandule lékařská – účinky na organismus Působí jako sedativum, hyperemetikum a spasmolitikum Pomáhá při migréně, nespavosti, závratích Používá se jako prostředek při průjmech, nadýmání či žaludečním kataru Napomáhá hojení ran Působí proti revmatismu Používá se do koupelí pro doplňkovou léčbu poruch krevního oběhuAbecední seznam všech bylin

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.