Mineralfit.cz

Krize středního věku

Kateřina Řehořová
V mládí plánujeme svou budoucnost, ve stáří lpíme na minulosti. Krize středního věku spočívá v rozpolcení, které přináší otázky typu: Nezmeškal jsem něco? Dělal jsem ve všechno dobře?
Tato krize se objevuje po dosažení "středního věku", tedy v období mezi 40 a 50 lety. Může se však objevit i mnohem dříve nebo později. Projevuje se zesíleným vnitřním neklidem, zdánlivě nevysvětlitelnou nespokojeností, depresemi a ztrátou sebevědomí. Postihuje jak muže, tak i ženy.
Příčiny krize středního věku V mládí plánujeme svou budoucnost a přemýšlíme o tom, co má ještě přijít. Staří lidé zase žijí více v minulosti. Příčina krize středního věku spočívá v rozpolcení: na prahu stáří se najednou vynořují otázky typu: "Dělal jsem všechno dobře?" "Mohu vůbec ještě něčeho dosáhnout?" "Je ještě čas na nápravu?" Lidé v takové krizi si mnohem více všímají svých prvních vrásek, horšího vzhledu vlasů, ztráty kožní pružnosti, vitality, v mnohých případech i zdraví. Ženám situaci zrovna neulehčuje fakt, že toto období je také většinou obdobím přechodu - klimakteria. Děti odcházejí z domova, umírají vlastní rodiče. Dotyční vnímají čas mnohem citelněji než kdy dříve. Cítí se osamělí a bez naděje na jakoukoliv změnu k lepšímu.
Jak krizi středního věku čelit Je velmi důležité pokusit se s touto krizí vyrovnat. Stereotypní život, zaběhnuté všední dny a stále stejné návyky krizi středního věku posilují. Pokuste se vnést do svého života trochu změny. Najděte si koníčky, které vás budou těšit, popřípadě se nebojte oslovit psychoterapeuta.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.