Mineralfit.cz

Křivice u dětí

Kateřina Řehořová
Správný vývoj kostí a zubů je velmi důležitý, zvláště u malých dětí a kojenců. Nesprávný vývoj kostí způsobuje u malých dětí křivici. Významnou úlohu sehrává vitamin D. Jak se tomuto onemocnění vyhnout?
Křivice u dětí
Křivice je onemocnění, které postihuje výlučně malé děti. Dokazuje, že sluneční svit, stejně jako vitamin D, je nesmírně důležitý pro lidský organismus.
Křivice – příznaky Křivice je porucha vstřebávání a využití vápníku a fosforu na podkladě nedostatku vitaminu D a slunečního svitu, což vede k poruchám růstu a vývoje u kojence a ke kostním deformitám. Děti bývají neklidné, potivé, více nemocné, někdy mají ochablé svaly, mohou mít oploštělé záhlaví, dlouho se neuzavírající fontanelu, deformovaný hrudníček, opožděné prořezávání chrupu, zduření na dlouhých kostech a žebrech.
K příznakům křivice patří tedy hlavně kostní změny: deformity páteře, pánve, stehenních a bércových kostí. Křivice – příčiny Vitamin D je rozpustný v tucích, v těle vzniká v kůži při dostatku slunečního záření.
U malých dětí je ho ale vždy třeba dodávat formou kapiček, protože kojenecká strava je na něj chudá.
Vitamin vznikající v kůži (provitamin D) i vitamin dodávaný stravou mohou být využity pouze tehdy, pokud dobře fungují játra a ledviny. Zde jsou oba typy vitaminu D upraveny na účinnou formu.
Děti s poruchou ledvin a jater jsou tedy ohroženy křivicí i při správném dodávání vitaminu.
Také choroby ovlivňující vstřebávání tuků mohou způsobit druhotně křivici.
Křivice a vitamin D Vitamin D ovlivňuje hospodaření vápníku a fosforu v těle. Je důležitý pro správný vývoj kostí a zubů a také je důležitý při svalové činnosti.
Vitamin D udržuje určitou hladinu vápníku v krvi.
Křivice a léčba Nikdy nepodceňujte léky ani vitaminy doporučované pediatrem.
Vždy je třeba podávat dostatečné léčebné dávky vitaminu D a chodit na pravidelné kontroly.
Při léčbě se tedy příjem vitaminu zvýší, a to v několikanásobně vyšších dávkách než se podává preventivně. Vitamin D se podává ústy nebo i injekčně.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.