Mineralfit.cz

Kopr nejen do omáček

Kateřina Řehořová

Kopr známe všichni v podobě koprové omáčky. Ale věděli jste, že se kromě květů a listů této rostliny využívají i její semena? Ta se mohou přidávat nejen do salátů, ale i do koupele k posílení nehtů.

Historie kopru

Kopr je bylina rostoucí ve žlutých květech a je vysoká až 75 cm. Už v Novém zákoně se doporučovala na bolení hlavy a rozšiřování cév. Římští gladiátoři si před zápasem natírali koprem ruce a nohy pro posílení svalů. Koprem se později posilovali i atleti. Podle pověr tato rostlinka dokonce zaháněla démony.

Kopr v kuchyni

Kopr se využívá do polévek, omáček, bramborových salátů, pomazánek apod. Lidé jsou zvyklí využívat v kuchyni jen jeho květy a listy, ale stejně výborná jsou koprová semínka.

Kopr a jeho léčivé účinky kopr podporuje tvorbu mléka u kojících matek podporuje tvorbu žaludečních šťáv tiší kašel Koprová semena a její léčivé účinky

Semínka kopru obsahují vitamín C, A, dále silice, vápník, fosfor a mnoho dalších minerálních látek.

 

koupel s koprovými semeny posiluje nehty žvýkáním koprových semen budete mít sladší dech koprová semena pomáhají také při špatném trávení, nadýmání, škytavce, žaludečních křečích, nespavosti a kolice

Hodnocení: 4.5

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.