Mineralfit.cz

Koktavost a její léčba

Kateřina Řehořová
Koktavost je nerozšířenější vadou řeči u dětí. Pro její léčbu je velmi důležitý i přístup rodičů.

Příčiny koktavosti Koktavost má příčin několik: emocionální šok nebo nějaký nepříjemný zážitek v dětství, opožděnou reakci mozku na to, co slyší, pomalý rozvoj koordinace pohybů jazyka, patra nebo rtů a ve vyjímečných případech i částečné ochrnutí úst nebo části obličeje. Na přesné příčině koktavosti u dětí jinak zcela zdravých se však odborníci dosud neshodli.
Od koktavosti k souvislé řeči Koktavost se dá léčit nácvikem pomalého, uvolněného dýchání ještě před tím, než začne dotyčný mluvit.
Přístup praktického lékaře Praktický lékař obvykle pošle koktavého pacienta k logopedovi. Ten se pokusí jeho problém odstranit pomocí různých řečových cvičení, ale i relaxacemi.
Hypnoterapie Hypnoterapeut může postiženému pomoci tak, že se s ním vrátí do minulosti a pokusí se zjistit, jak jeho problém vznikl. V době, kdy je pacient v hypnotickém stavu může použít techniku posilování sebevědomí. Některým pomáhá zbavit se úzkosti tím, že se jim v hypnóze předvádějí složité společenské situace a zároveň dostávají návod, jak se chovat.
Přístup rodičů k dítěti je neméně důležitou součásti léčby. Dodržujte těchto několik zásadních rad:
udržujte s dítětem oční kontakt, aby vědělo, že vás zajímá, co chce říct.
nepřerušujte ho v řeči ani nepopohánějte počítejte se zhoršením řeči v náročných situacích sami se snažte mluvit zřetelně a pomalu nenuťte své dítě, aby se na svou řeč úzkostlivě soustředilo nedávejte najevo svou případnou netrpělivost nenapovídejte dítěti slova, zvyšujete tak jeho napětí a úzkost pomáhejte mu rozvíjet jeho záliby, pocit, že je v něčem dobré utuží jeho sebevědomí zaveďte domácí logopedii formou hry (povídání, rytmické říkanky, písničky -nikdy však proti jeho vůli)

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.