Mineralfit.cz

Kokosový olej a jeho všestranné využití

Rita Jaroszová

Kokosový olej je opravdový zázrak. Využívá se téměř na všechno, proto je tak jedinečný. Nejen, že ho můžete použít jako potravinu či doplněk stravy, ale využívá se i v kosmetickém průmyslu.

 

A co je na tom to nejlepší? No přece fakt, že jedno balení použijete na všechno, nač si jen vzpomenete. Jelikož je to panenský, přírodní olej, jehož kvalita a chuť není poškozena žádnými příměsi, můžete si na stejném kokosovém oleji připravit chutný pokrm a zároveň se jím večer po koupeli namazat.

 

Kokosový olej v kuchyni

 

Pokud jej chcete použít při vaření, pečení a smažení, pamatujte, že jeho tepelná stabilita dosahuje až do 200 °C. Obsahuje vitamíny A, C a E a najdete v něm i další důležité látky - hlavně tedy kyselinu laurovou, která se nachází i v mateřském mléce. Kromě toho se vám nepřipálí a nebude ani prskat.

 

Je považován za nejzdravější olej na světě. Kokosový olej prý ukrývá tajemství dlouhověkosti a jestli máte problémy s hladinou cukru v krvi, pomůže i vám, neboť pomáhá stabilizovat jeho hladinu. Tento olej je skvělým pomocníkem při hubnutí. Dietologové jej doporučují, neboť se prodlužuje doba trávení a tím pádem se energie rozděluje a využívá po menších dávkách.

 

Další výhodou oproti jiným tukům je to, že se neusazuje v těle. To v žádném případě nehrozí, protože se uvnitř našeho těla rozloží na glukózu. Také v něm nenajdete ani žádný cholesterol. Kokosový olej spolehlivě vyvolá pocit nasycení již z několika lžiček. Tento pocit by vám měl vydržet několik hodin.

 

Kokosový olej zkrášluje a dokonce i léčí

 

Lze jej využít i jako náhradu běžného tělového mléka či krému. Nemusíte se bát mastných filmů ani nedostatečného vstřebávání do pokožky tak, jak to hrozí u jiných krémů. Skvěle se s ním ošetřují nehtová lůžka, zabírá i na suchou a popraskanou kůži, zmírňuje strije a používá se i při léčení ekzému či jiných projevů alergií. Můžete ho rozetřít na pokožku, do vlasů, používá se i jako mléko po opalování či k masáži celého těla. Pokud máte citlivou pokožku, zkuste si po holení aplikovat kokosový olej. Je to přírodní balzám, který zabrání nepříjemnému podráždění pokožky a zbaví vás i svědivých červených pupínků. Můžete jej použít i jako balzám na rty nebo si odlijte 1 lžíci a vyplachujte si s ním ústa. Když ho na zubech necháte působit alespoň 3 - 5 minut, budou vaše zuby bělejší, dásně budou krásně zklidněné a celkově si zlepšíte ústní hygienu. Nezapomeňte ho pak vyplivnout.

 

Hodnocení: 3.5

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.