Mineralfit.cz

Kojení a jeho výhody i nevýhody

Kateřina Řehořová

Kojené děti mají vyšší IQ a ženy, které kojí své děti trpí méně rakovinou prsu, dělohy i vyječníků. To jsou závěry výzkumu v USA. Jaké jsou výhody kojení pro matku a děti?

Kojení pomáhá chránit děti před leukémií

Nedávný výzkum v USA potvrdil spojení mezí kojením a snížením rizika vzniku nebezpečného onemocnění leukémií. Dle studie je pravděpodobnost vzniku leukémie téměř třikrát vyšší u dětí, které matka kojila méně než šest měsíců.

Nedávná výzkum probíhal také v Saudské Arábii na renomované univerzitě, kde pozorovali 117 dětí. Závěr se shodoval se studií v USA.

Jaké jsou výhody kojení pro kojené děti Kojené děti téměř netrpí průjmem U kojených dětí je nižší pravděpodobnost onemocnění chřipkou Mají vyšší hladinu imunitních látek Mají nižší výskyt dýchacích problémů Snižuje se nebezpečí zánětu středního ucha Mají méně kožních nemocí Mají vyšší odolnost proti alergiím Kojené děti mají vyšší IQ Lépe se dokážou vypořádat s nástupem do školy Mají nižší výskyt zubních problémů a kazů Mají nižší pravděpodobnost vzniku cukrovky ( o 34%) V budoucnu mají o 40% nižší pravděpodobnost vzniku revmatické artritidy Výhody pro kojící matky a mateřské výhody Pozdější návrat menstruace Nižší pravděpodobnost vzniku rakovinu prsu (o 11 až 25%) Snížení pravděpodobnosti vzniku rakoviny dělohy Snížení rizika rakoviny vaječníků Snížení rizika vzniku psychických problémů a úzkostných stavů Snížení pravděpodobnosti výskytu cukrovky Omezení osteoporózy (4x) Lepší schopnost optimalizovat zpět svoji hmostnot Společenské výhody kojení Kojení pomáhá udržet rozestup mezi sourozenci Snížené náklady na kojenecké potraviny Snížené náklady na případnou lékařskou péči (kojené děti mají lepší imunitu) Při výzkumu u 800 těhotenství bylo zaznamenáno, že ženy, které kojí své děti mají výrazně nižší sklon k týrání nebo bití svých dětí. Rovněž se zde snižuje riziko pohlavního zneužívání svých dětí nebo opačně. Kojení pomáhá vytvořit vzájemné pouto mezi matkou a dítětem.

Hodnocení: 4.5

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.