Mineralfit.cz

Jaké jsou příčiny nadměrného pocení?

Kateřina Kubečková

Máme období léta a je zcela přirozené, že se potíme, protože tělo se potem ochlazuje. Nicméně někteří z nás mohou pociťovat až nadměrné pocení, které je velmi nepříjemné a komplikuje mnohým život. Nadměrné pocení nepodceňujte, může být totiž příznakem vážné nemoci.

Potíme se, pokud je naše tělo přehřáté nebo když jsme hodně ve stresu. Pokud se ale pocení vyskytne i v situacích, kdy k němu není důvod, jedná se o problém zvaný hyperhidróza nebo diaforéza.

Jaké nemoci mohou způsobit nadměrné pocení?

Existuje celá řada onemocnění, která mají za následek i nadměrné pocení. Mezi velmi časté patří onemocnění štítné žlázy. Její zvýšená funkce má za následek pocení celého těla.

 

Jakékoliv akutní nebo chronické virové a bakteriální onemocnění je spojeno s pocením, protože se nám zvýší teplota a často se budíme i v noci celí propocení. Zde můžeme zařadit záněty močových cest, ledvin i záněty vedlejších nosních dutin.

 

Dalšími onemocněními mohou být: cukrovka, roztroušená skleróza, nádorová onemocnění. 


Nezapomeňte, že i některé potraviny či nápoje způsobují pocení. Potíme se, i když si dáme pár skleniček alkoholu nebo vypijeme čaj připravený z čerstvého zázvoru.

Co nám proti nadměrnému pocení pomůže?

Obecně platí, že pokud za nadměrné pocení může některé z onemocnění, tak pokud se podaří nemoc vyléčit, zmizí spolu s ní i nepříjemné pocení. Existuje ale několik rad, které pomohou nadměrné pocení omezit.

 

Čaje

Proti stresu je ideální fenyklový nebo mátový čaj. Je dobré ho vypít před spaním, abychom v klidu usnuli. Během dne nám od pocení pomůže šalvějový čaj.

 

Antiperspirant
Oblíbený pomocník, aplikujte ho vždy na suchou pokožku. Někteří používají antiperspirant i před spaním, pokud se hodně potí v noci. Dnes existuje řada antiperspirantů i s obsahem stříbra, které si dokonale poradí s bakteriemi v podpaží. 

 

Voda

Dodržujte pitný režim. Pokud budete hodně pít, ochladíte tak tělo, které nebude mít potřebu se tolik potit. 



Vyzkoušejte několik rad proti nadměrnému pocení. Pokud nedojde k jeho omezení nebo odstranění, je na místě vyhledání lékaře a zjištění příčiny. Nepodceňujte své zdraví, pokud vyléčíte nemoc, zbavíte se i otravného pocení.

Hodnocení: 2.7

Počet: 6

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.