Mineralfit.cz

Jak zabránit vypadávání vlasů?

Rita Jaroszová

Příčina ztráty vlasů může mít mnoho podob. Každá žena udělá první poslední pro záchranu svých krásných vlasů, jenže v některých případech už bohužel nic nepomůže. Poradíme vám, co by vám mohlo pomoci. Avšak pamatujte, že prevence je základ, tedy pokud vlasy neztrácíte z vážnějších důvodů - jako třeba po chemoterapii.

 

Vypadávání vlasů - přirozený proces

 

Věděli jste, že se naše vlasy obměňují několikrát za život? Je to dynamický proces a první probíhá již v průběhu našeho embryonálního vývoje. Vlasy jednoduše rostou po určitou dobu, poté vypadnou a jsou nahrazeny další vlasovou generací. Ale jestli porostou další vlasy záleží jen na tom, jestli zůstaly vlasové folikuly zachovány. Vlasy se zcela obnoví asi po 4 či 6 letech.

 

Jaké jsou nejčastější příčiny padání vlasů?

 

Někdy je vypadávání vlasů ve větší míře běžné. Týká se to především novorozenců, některých mladých lidí v pubertě a samozřejmě i ve stáří, kdy padají vlasy každému z nás. Jestliže se ale nemůžete zařadit do žádné z uvedených kategorií a vaše vlasy ztrácí výrazně na objemu, měli byste zpozornit a začít hledat příčinu. Vybrali jsme pro vás 12 nejčastějších příčin. Tady jsou.

 

Porucha štítné žlázy Nedostatek vitamínů - pravděpodobně železa Stres Poruchy příjmu potravy - anorexie, bulimie Hormonální výkyvy - menopauza, těhotenství Chemoterapie Dědičné faktory Špatný krevní oběh Teplota Akutní onemocnění Náhlá změna tělesné váhy Cukrovka

 

Prevence je základ

 

Kvalitu svých vlasů podpoříte tím, že tělu dodáte chybějící vitamíny. Vypadávání vlasů můžete zastavit tím, že do svého jídelníčku zařadíte zinek a železo. Najdete je v mořských plodech, v mase, játrech, dýňových jádrech, oříšcích, ječných kroupech a v pohance. Především byste to neměli nijak přehánět s léky, alkoholem a cigaretami. Kvalitní kartáče a hřebeny nebudou vaše vlasy poškozovat a trhat. Stres obecně snižuje kvalitu vašeho života. Příliš stresu a málo kvalitního spánku může způsobit dočasné vypadávání vlasů. Pokud často navštěvujete kadeřnici a necháváte se barvit, odbarvovat a vyzkoušeli jste už i trvalou, snažte se to omezit. Chemické prostředky používané ve větším množství je také poškozují. Také se vyhněte častému nošení těsných culíků nebo spínání vlasů stále na stejných místech.

 

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.