500 g jablek, 250 g listového těsta, 50 g moučkového cukru, trocha skořice, 1 vejce, 20 g rozinek
PostupListové těsto rozválejte na tenký plát a rozkrájejte jej na čtverce. Oloupejte jablka a zbavte je jádřinců. Položte je na jednotlivé čtverce těsta a do míst po jádřincích vložte spařené rozinky smíchané s cukrem a se skořicí (jadřince můžete vyplnit také marmeládou nebo oříšky). Cukrem a skořicí posypejte také celá jablka a pak je obalte do listovým těstem. Cípy těsta křížem dobře spojte, aby se při pečení nerozevřely a celá jablka pak potřete vejcem.
Upečte je v horké troubě dozlatova. Nejdříve je prudce zapečte a potom pomalu dopékejte. Po upečení jablka posypte moučkovým nebo vanilkovým cukrem.
Máte-li letošní úrodu jablek opravdu bohatou, proměňte jablka ve sladkou pochoutku na zimu. Jablka v županu – pečená na pánvi Ingredience
2 jablka, 1 vejce, 2 lžíce mouky, olej, trocha skořice a moučkového cukru
PostupPokud nemáte čas na zapékaní jablek v troubě, můžete zkusit rychlejší variantu. Rozkrojte jablka na několik částí, nejlépe na hrubší plátky. Zbavte je jádřinců, posypte cukrem a skořicí, obalte ve směsi vejce a mouky a na oleji z obou stran opečte do růžova. Po upečení je můžete ještě posypat vanilkovým cukrem. Pro zjemnění těsta do něj můžete přidat trochu mléka nebo smetany.