Mineralfit.cz

Hormony cloumají s naší váhou

Kateřina Řehořová

Snažíte se držet dietu, ale ručička na váze vůbec neklesá? Zdravý jídelníček ani pravidelné cvičení nezabírá? Viníky vašeho neúspěchu mohou být právě hormony! Více se dočtete právě v dnešním článku.

Hormony cloumají nejen naším tělem, ale i váhou

Zajímá vás, co jsou to ty hormony vlastně zač? Hormony se tvoří ve zvláštních žlázách, odkud se roznášejí krví a lymfou v nepatrném množství k cílovým místům. Díky hormonům naše tělo řídí obrovské množství biologických procesů (od růstu, přes rozmnožování, stárnutí).

Hormony regulují různé funkce, rozvoj orgánů a tkání. Jsou také viníkem obezity u mnohých lidí. Můžeme hormony v našem těle nějakým způsobem ovlivnit?

Ghrelin – hormon hladu

Tento hormon může být příčinou obezity mnohých lidí. Hormon, který ovlivňuje hlad, působí dle zjištění vědců překvapivě rozdílně u štíhlých a obézních lidí. Testy ukázaly, že u štíhlých lidí se v noci prudce zvyšuje hladina tohoto hormonu, zatímco u obézních jedinců k tomu nedochází.

Ghrelin je jeden z hormonů objevených v posledních letech, které ovlivňují chuť k jídlu a také návyky při jídle.

Dieta a hubnutí - hlídejte si inzulin!

Dalším hormonem, který stimuluje hlad a také chuť k jídlu, je inzulin. Ten by nás měl pro udržení naší štíhlé linie zajímat nejvíce. Inzulin se vyplavuje ze slinivky břišní (po konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem je inzulínu v našem těle mnohem více).

Po jídle slinivka obvykle zvýší hladinu inzulínu nutnou pro přeměnu složitějších cukrů na glukózu, kterou pak tělo uloží v tukových buňkách pro pozdější použití. Proto je vhodné jíst pravidelně v menších dávkách, nejlépe jídlo s nižším glykemickým indexem.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.