Mineralfit.cz

Domácí pedikúra od A do Z

Kateřina Řehořová

Trápí vás popraskané paty, mozoly či plíseň pod nehty? Stydíte se zajít si na pedikúru? Žádnou paniku! Ulevit svým nohám můžete i doma. S našimi radami to hravě zvládnete.

Jak na stříhání nehtů?

Nehty na nohách zastřihujte jednou za 3 až 4 týdny dobrými kleštičkami na nehty nebo malými nůžkami. Důležité je stříhat je rovně, aby po stranách nezarůstaly do kůže.Tvar nehtů dokončete pilníkem (ostré hrany opatrně obruste a jemně zaoblete). Při pilování postupujte vždy jedním směrem.

Nejčastější nešvary bránící krásným nohám

Mezi nejčastější nešvary nohou patří bradavice, kuří oka, ztvrdlé paty, plísně pod nehty, zarůstání nehtů a nebo suchá pokožka. Jak na ně? To se dozvíte níže v textu.

Bradavice, kuří oka

Bradavice a kuří oka se nejvíce množí v bazénech, saunách a sprchách posiloven, proto se vyzbrojte žabkami. Dbejte také na pohodlnou obuv. Při jejich léčbě je účinným pomocníkem česnek. Stroužky česneku vložte do zavařovací sklenice, zalijte octem a nechte 7 dní odležet. Poté pravidelně klaďte česnek na postižené místo, obvažte, aby česnek nespadl a nechte působit alespoň 24 hodin. Opakujte tak dlouho, dokud daný nešvar nezmizí.

Dejte sbohem ztvrdlým patám

Ztvrdlé kůže na patách se nejlépe zbavíte, pokud si dopřejete teplou lázeň s rozpuštěnou solí nebo s několika kapkami oleje. Bříšky palců na rukou pak promasírujte chodidla. Pomůžete tím tělu odstranit únavu. Po patnácti až dvaceti minutách nohy jemně osušte a ztvrdlou kůži pomalu a s citem odstraňte speciální škrabkou (při příliš velké síle byste si mohla přivodit bolestivé praskliny).

Plísně pod nehty a zarůstání nehtů pod kůži

Přestože jsou dlouhé nehty na prstech u nohou módním trendem, trpíte-li plísněmi, kleštičkami nehty raději zkraťte. Na zkracování nepoužívejte nůžky a cvakejte nehty zásadně dorovna. Zabráníte tak i bolestivému zarůstáním nehtů pod kůži.

Péče o unavené nohy

Osvěžující krémy a gely určené pro nohy dodají vašim nohám potřebnou svěžest a zregenerují kůži. Krémy s obsahem mentolu dodají unaveným nohám energii a uvolní je.

Suchá pokožka na nohou

Pokud máte na chodidlech suchou pokožku, namažte si je na noc silnou vrstvou mastného krému a natáhněte si ponožky, které sundejte až ráno. V teple pokožka přijímá krém snadněji.

Zapáchající nohy nemusí být problémem

Pokud máte problém se zapáchajícíma nohama, střídejte často boty a obuv ze syntetického materiálu pokud možno nenoste. V takových se totiž nohy potí nejvíce. Případnou vlhkost odsajete pudrem či sprejem k tomu určeným.

Tipy pro krásné nehty na nohou Nalakované nehty působí pěstěně, zarovnají povrch nehtu. Před každým lakováním nehty zjemněte lešticím pilníkem, aby lak déle vydržel. Pro lepší lakování můžete použít pomůcku k oddělení prstů od sebe. Průhledný lak na nehty je univerzální a dodá nehtům přirozený lesk. Je také vhodným základem pod barevné laky. Barevný lak nanášejte vždy od středu směrem ke kraji nehtu. Jak na francouzskou pedikúru?

U francouzské pedikúry naneste nejprve růžový podkladový lak a nechte ho zaschnout. Bílým lakem poté pečlivě nalakujte konečky nehtů (posloužit vám může šablona). Po zaschnutí naneste poslední vrstvu růžového nebo krémového laku.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.