Mineralfit.cz

Dítě a pes

Kateřina Řehořová

Uvažujete, že svému dítěti koupíte zvířátko, ale bojíte se, aby se o něj dokázalo postarat? Malé děti vnímají psy jako živé hračky a nechápou, že potřebují nějakou péči. Zodpovědný vztah ke zvířeti jsou si schopny vypěstovat až kolem svého 10 - 15 roku.

Pokud se opravdu pro koupi pejska rozhodnete, buďte pro své dítě ve výchově domácího mazlíčka vzorem. Bude od vás odkoukávat nejen to dobré, ale i to špatné. Pokud se dítě ke zvířeti bude chovat špatně, zvíře si to zapamatuje a dříve nebo později mu to oplatí. Budete proto muset neustále sledovat chování dítěte i zvířete. Nikdy nenechávejte malé dítě se zvířetem samotné! Pokud máte nějaké pochybnosti, koupi zvířete raději odložte. Počkejte, až bude dítě starší a zodpovědnější. Dítěti musíte především vysvětlit, že zvíře není hračka, se kterou si pohrají a poté ji odloží.

Kdy pořídit dítěti domácího mazlíčka?

Podle odborníků je pes vynikajícím partnerem pro dítě mladšího školního věku (6 – 10 let). Ještě ale není schopno se plně o zvíře postarat a potřebuje pomoc rodičů. Kolem devíti let se v něm rozvíjí pocit zodpovědnosti. Dítě se dokáže plně o zvíře postarat kolem 10 - 15 roku svého věku, kdy se může podílet i na jeho výcviku.

Pes, nejlepší přítel dítěte

Dítě staršího školního věku (10 - 15 let) se stává vychovatelem zvířete a rozvíjí se také jeho pohybové schopnosti, neboť je nucen více se hýbat. Dítě se díky výchově psa učí toleranci, trpělivosti, zodpovědnosti. Pes je pro dítě důvěrníkem, dobrým kamarádem a tvorem, se kterým se může kdykoliv pomazlit. Mnozí jedináčci dokonce vnímají svého domácího mazlíčka jako svého sourozence.

Dítě a pes – jak přežít v jedné domácnosti

Pokud chcete, aby soužití vaší rodiny se psem fungovalo, je třeba dodržovat několik pravidel.

Děti do 13 let by neměly psovi dávat povely. Děti by si se psi měly hrát jen za dozoru dospělého. Dítě nikdy nesmí rušit psa, když žere nebo kouše nějakou svou hračku. Nekrmte psa u stolu. Dítě by mělo začít dávat psovi žrádlo až kolem svých 10 let. Posílí se tak dominance dítěte nad psem. Umožněte psovi co možná nejčastější pobyt venku. Třikrát denně je minimum. Naučte dítě, aby nezvedalo svého psa, když se blíží větší pes. Pes potřebuje ke své vyrovnanosti přítomnost lidí. Nenechávejte ho proto od rána do večera zavřeného v bytě nebo o samotě venku přivázaného u boudy. Přítomnost lidí by ale neměla být ani přehnaná. Pes potřebuje svůj klidný koutek, kam se může v případě potřeby uvelebit. Vychovávat psa může dítě od svých 12 let. Cvičení by mělo být zábavou, ne mučením. Cvičit psa začněte co nejdříve. Psi se jako problémoví nerodí, problémové z nich dělá špatné zacházení nebo špatná výchova. Řádný výcvik je důležitý i pro jeho bezpečí.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.